NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Grote vos de 33e dagvlinder in de Vlindertuin,

 

Vandaag 16 april werd het eindelijk wat warmer. Ik liep om 10 uur met het fototoestel naar de Vlindertuin om te kijken of er nog wat bijzonders was. Ik zag bij de ingang een vinder en met een schok realiseerde ik mij dat het wel eens de Grote vos zou kunnen zijn. De vlinder ging eerst opwarmen op de houtsnippers en later vloog hij de bloeiende Sleedoorn in om te foerageren. Ik kon naar hartenlust foto's maken. Het was echt de Grote vos  de 4 stippen (1 centraal en 3 er omheen zoals bij het teken van nucleair gevaar) was duidelijk te zien. Hij verbleef de hele dag in de buurt van de Vlindertuin waar ik hem nog een paar keer weerzag.


Dat het een mooie vlinderdag was bleek wel uit het feit dat ik behalve de Grote vos ook nog Dagpauwoog, Citroenvlinder en voor het eerst dit jaar de Gehakkelde aurelia , Bont zandoogje en Oranjetipje zag.

Jarenlang bleef het aantal dagvlinders gezien in de vlindertuin op 30 steken (eigenlijk werd het alleen maar minder, want Argusvlinder, Geelsprietdikkopje, Bruine vuurvlinder en zelfs het Icarususblauwtje zijn al jaren niet meer in de Vlindertuin gezien en alleen de Keizersmantel is er een keer bijgekomen) Maar in 2019 Scheefbloemwitje, in 2020 de Kleine parelmoervlinder en nu al in 2021 de Grote vos zorgen voor vreugdevolle waarnemingen. 33 Soorten dagvlinders op zo'n klein stukje tuin is iets om blij mee te zijn.

 

Joop Verburg

 

 

Grote vos

 

 

Grote vos

 

 

Dagpauwoog

 

 

Citroenvlinder

 

 

Gehakkelde aurelia

 

 

Oranje tipje