Overige insecten (o.a. Wilde bijen) werkgroep

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

Joop Verburg,

tel. 06-38419852

E-mail: info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Informatie over deze werkgroep zie onderaan deze pagina.

Bladluisvanger,

In de nieuwe demokast voor metselbijen was alweer een vreemde gast. Ik zal allemaal zwarte korreltjes in het kanaaltje en dan steeds een dun muurtje. Met de loep zag ik dat het allemaal zwarte bladluizen waren die verzameld waren. Het was het werk van een klein wespje met de naam Prenulus fuscipennis, de Bladluisvanger. Ongelooflijjk hoe zo'n klein diertje in de weer kan zijn om voor haar nageslacht te zorgen.

Joop Verburg

Bladluisvanger 2021-07-22

Vreemd bezoek in nieuwe demonstratiekast voor bijen 2021-06-17

Steun voor Bijenprojecten 2021-05-16

Nieuwe bij: Roodsprietwespbij 2021-05-02

Gaia en de bosbramenmineermot 2021-05-02

Aardhommel 2021-04-30

Het grote werk van de Kale rode bosmier 2021-04-21

Gewone wegwesp 2021-04-21

Het harde werken van de bloedrode roofmier 2021-04-21

Weer nieuwe bijen soorten gezien 2021-04-18

Zandbijwaaijertje op Vroege Zandbij 2021-04-04

Zuidelijke Heidelibel, 2020-09-17

Heidelibellen in Zuidwolde, 2020-09-05

Bijzondere waarnemingen in een nieuw type insectenhotel, 2020-09-04

Wat doen we?

Bij het onderzoek naar dagvlinders en nachtvlinders komen wij steeds vaker insecten tegen die niet in deze groepen vallen. Vaak zijn ze prachtig om te zien, maar vaker nog ontdek je dat er een verband is tussen de verschillende groepen en soorten van insecten. Dat verband is er natuurlijk ook sterk metde plantenwereld. Om waarnemingen en bevindingen op dit terrein te bewaren en te deelen met anderen hebben we een niewue werkgroep opgericht die voorals nog onder de coördinatoe staat van Joop Verburg. Verder is er een link met de site van het Vlinderommetje. Op deze pagina wordt een verbinding gelegd met de informatie over insecten op die site, zodat informatie over bijvoorbeeld het maken  van insectenhotels benaderd kan worden.

Hoe kun je waarnemingen melden?

Wil je de naam van een insect weten? Maak er dan een foto van en stuur die op naar Joop Verburg, info@natuurverenigingzuidwolde.nl. Hij zal het bekijken. Je moet er wel rekening mee houden dat er veel insectensoorten zijn, die je moeilijk van een foto kunt determineren.

Heb je gewoon een mooie waarneming die je wilt delen? Stuur deze dan ook met een foto op naar Joop Verburg of bel naar
06-38419852
. Vermeld dan ook waar en op welke dag je het insect vond.

Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in insecten en vind je het leuk om door de natuur te struinen, dan ben je van harte welkom bij de werkgroep overige insecten (o.a. wilde bijen) Als we op pad gaan, leggen we zoveel mogelijk uit, zodat je onderweg van alles kunt leren. Geef je op via een mail naar Joop Verburg.