NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Overige insecten (o.a. Wilde bijen) werkgroep

 

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

 

Joop Verburg,

tel. 06-38419852

E-mail: info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Informatie over deze werkgroep zie onderaan deze pagina.

Laatste nieuws

 

Eikenstuitergalwesp,


Van Arjen van den Hoek kreeg ik mooie plaatjes van een Gal op eik.  Het is de gal die veroorzaakt is door de Eikenstuitergalwesp. Die legde eerder een eitje op het eikenblad en deed daar een stofje bij dat de eik dwingt tot de vorming van zo'n gal. Die gal blijft ook gevoed worden door de eik. Op die manier kan de larf die uit het eitje komt in de gal -goed beschermd- door blijven eten tot hij volgroeid is. Daar verpopt hij ook en je kunt op de tweede foto zien dat er ook al weer een nieuw galwespje uit is gekomen die zich een weg naar buiten heeft gevreten. Dat zijn in deze tijd alleen vrouwtjes, die zonder bevruchting! eitjes leggen op knoppen dicht bij de stam. Daar komen in het voorjaar mannetjes en vrouwtjes uit, die gaan paren en de vrouwtjes leggen dan eitjes op het jonge blad van de eiken. Dan begint de cyclus weer opnieuw en ontstaan dus weer echte fraai gekleurde stuitergallen. Per jaar zijn er dus twee generaties ; Één mèt bevruchting en één zonder. Het is een wonder.

 

Joop 

 Meer nieuws

Eikenstuitergalwesp 2021-12-20

Bladluisvanger 2021-07-22

Vreemd bezoek in nieuwe demonstratiekast voor bijen 2021-06-17

Steun voor Bijenprojecten 2021-05-16

Nieuwe bij: Roodsprietwespbij 2021-05-02

Gaia en de bosbramenmineermot 2021-05-02

Aardhommel 2021-04-30

Het grote werk van de Kale rode bosmier 2021-04-21

Gewone wegwesp 2021-04-21

Het harde werken van de bloedrode roofmier 2021-04-21

Weer nieuwe bijen soorten gezien 2021-04-18

Zandbijwaaijertje op Vroege Zandbij 2021-04-04

Zuidelijke Heidelibel, 2020-09-17

Heidelibellen in Zuidwolde, 2020-09-05

Bijzondere waarnemingen in een nieuw type insectenhotel, 2020-09-04


Wat doen we?

Bij het onderzoek naar dagvlinders en nachtvlinders komen wij steeds vaker insecten tegen die niet in deze groepen vallen. Vaak zijn ze prachtig om te zien, maar vaker nog ontdek je dat er een verband is tussen de verschillende groepen en soorten van insecten. Dat verband is er natuurlijk ook sterk metde plantenwereld. Om waarnemingen en bevindingen op dit terrein te bewaren en te deelen met anderen hebben we een niewue werkgroep opgericht die voorals nog onder de coördinatoe staat van Joop Verburg. Verder is er een link met de site van het Vlinderommetje. Op deze pagina wordt een verbinding gelegd met de informatie over insecten op die site, zodat informatie over bijvoorbeeld het maken  van insectenhotels benaderd kan worden.

 


Hoe kun je waarnemingen melden?

Wil je de naam van een insect weten? Maak er dan een foto van en stuur die op naar Joop Verburg, info@natuurverenigingzuidwolde.nl. Hij zal het bekijken. Je moet er wel rekening mee houden dat er veel insectensoorten zijn, die je moeilijk van een foto kunt determineren.


Heb je gewoon een mooie waarneming die je wilt delen? Stuur deze dan ook met een foto op naar Joop Verburg of bel naar
06-38419852
. Vermeld dan ook waar en op welke dag je het insect vond.


Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in insecten en vind je het leuk om door de natuur te struinen, dan ben je van harte welkom bij de werkgroep overige insecten (o.a. wilde bijen) Als we op pad gaan, leggen we zoveel mogelijk uit, zodat je onderweg van alles kunt leren. Geef je op via een mail naar Joop Verburg.