Overige insecten (o.a. Wilde bijen) werkgroep

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

Joop Verburg,

tel. 06-38419852

E-mail: info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Informatie over deze werkgroep zie onderaan deze pagina.

Vreemd bezoek in nieuwe demonstratiekast voor bijen

Het nieuwe model bijenkast dat dit jaar in de tuin bij Joop hangt levert verrassende bezoekers op. Naast Tronkenbijen en enkele andere nog niet geïdentificeerde bijensoorten zitten er ook metselwespen in. In 1 gang zijn allemaal rupsen verzameld door een Muurwesp. Die verlamt de rupsen, legt er een eitje bij en metselt een muurtje. De larf eet de rupsen op en daarna verpopt hij: volgend jaar een nieuwe Muurwesp. In een ander kanaal zaten allemaal korreltjes die leken op graszaad of zo, maar dichtbij kijkend werd duidelijk dat er allemaal kleine spinnetjes zijn verzameld door een andere wespensoort: de Pottenbakkerswesp. Die verzamelt een aantal kleine spinnen en legt er een eitje bij en metselt van zand en klei een muurtje. De larve eet eerst de zachte achterlijven op en daarna de hardere delen. Bijzonder om dat  allemaal te kunnen bekijken.

Joop Verburg