NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Overige insecten (o.a. Wilde bijen) werkgroep

 

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

 

Joop Verburg,

tel. 06-38419852

E-mail: info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Informatie over deze werkgroep zie onderaan deze pagina.

Laatste nieuws

 

Cursus wilde bijen afgesloten,

In mei is een vier sessies een cursus insectenhotels maken geweest. We mochten gebruik maken van de grote schuur van Wilma en Jan Huiskes, waar grote tafels stonden om goed te kunnen werken. Alle vier de groepen zijn enthousiast twee aan twee aan het werk geweest. De ombouw, die door Jan Mager met enorm veel zorg was voorbereid, werd door iedere deelnemer in elkaar gezet. De binnenhoogte van 15 cm maakte mogelijk dat er materiaal van 14 cm lang in de ombouw paste. Daarna werd de ombouw gevuld met geschikt materiaal. Gaten van allerlei diameter werden in geschikte stammetjes en houtblokken geboord. Verder werden bundels gemaakt van vooral bamboe van verschillende dikte met steeds een gesloten achterkant. De tijd vloog om en de sessies duurden allemaal langer dan gepland. Uiteindelijk ging ieder met een (soms deels) gevuld insectenhotel naar huis met daarbij veel kennis en ervaring. In de weken er na kwamen al snel berichten binnen over bijen die de insectenhotels al hadden gevonden en gebruikten. Alle deelnemers kregen ook nog een Vuilboom of een Geoorde wilg mee naar huis. Echte inheemse nectarleveranciers die in de eigen tuin of eigen omgeving geplant konden worden. De bomen waren speciaal voor deze cursisten beschikbaar gesteld door Landschapsbeheer Drenthe.

Begin juni werd opnieuw in vier sessies de cursus afgesloten met een tweede veldexcursie. Dit keer bleven we in de Vlindertuin en alle deelnemers gingen daar aan de slag om zoveel mogelijk te zien van en te leren over de dieren die daar leven. Er was veel verwondering over de diversiteit en vooral de verschillen tussen wespen, vliegen, zweefvliegen en bijen kregen volle aandacht. Prachtig om daarbij natuurlijk ook bijzondere soorten tegen te komen zoals de Resesdamaskerbij en de Koninginnenpage. Harrold vond ook nog de rups van het Oranjetipje, dus het bleef niet bij bijen. Gezien de reacties hebben de deelnemers veel geleerd en erg genoten van de cursus en vragen om een vervolg zijn al weer gesteld.

Joop Verburg

 

 

Meer nieuws

Cursus wilde bijen afgesloten 2022-06-14

Blauwzwarte houtbij 2022-05-11

Houdinivlieg 2022-05-10

Bijencursus in volle gang 2022-05-08

Rosse metselbij 2022-04-25

Eikenstuitergalwesp 2021-12-20

Bladluisvanger 2021-07-22

Vreemd bezoek in nieuwe demonstratiekast voor bijen 2021-06-17

Steun voor Bijenprojecten 2021-05-16

Nieuwe bij: Roodsprietwespbij 2021-05-02

Gaia en de bosbramenmineermot 2021-05-02

Aardhommel 2021-04-30

Het grote werk van de Kale rode bosmier 2021-04-21

Gewone wegwesp 2021-04-21

Het harde werken van de bloedrode roofmier 2021-04-21

Weer nieuwe bijen soorten gezien 2021-04-18

Zandbijwaaijertje op Vroege Zandbij 2021-04-04

Zuidelijke Heidelibel, 2020-09-17

Heidelibellen in Zuidwolde, 2020-09-05

Bijzondere waarnemingen in een nieuw type insectenhotel, 2020-09-04


Wat doen we?

Bij het onderzoek naar dagvlinders en nachtvlinders komen wij steeds vaker insecten tegen die niet in deze groepen vallen. Vaak zijn ze prachtig om te zien, maar vaker nog ontdek je dat er een verband is tussen de verschillende groepen en soorten van insecten. Dat verband is er natuurlijk ook sterk metde plantenwereld. Om waarnemingen en bevindingen op dit terrein te bewaren en te deelen met anderen hebben we een niewue werkgroep opgericht die voorals nog onder de coördinatoe staat van Joop Verburg. Verder is er een link met de site van het Vlinderommetje. Op deze pagina wordt een verbinding gelegd met de informatie over insecten op die site, zodat informatie over bijvoorbeeld het maken  van insectenhotels benaderd kan worden.

 


Hoe kun je waarnemingen melden?

Wil je de naam van een insect weten? Maak er dan een foto van en stuur die op naar Joop Verburg, info@natuurverenigingzuidwolde.nl. Hij zal het bekijken. Je moet er wel rekening mee houden dat er veel insectensoorten zijn, die je moeilijk van een foto kunt determineren.


Heb je gewoon een mooie waarneming die je wilt delen? Stuur deze dan ook met een foto op naar Joop Verburg of bel naar
06-38419852
. Vermeld dan ook waar en op welke dag je het insect vond.


Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in insecten en vind je het leuk om door de natuur te struinen, dan ben je van harte welkom bij de werkgroep overige insecten (o.a. wilde bijen) Als we op pad gaan, leggen we zoveel mogelijk uit, zodat je onderweg van alles kunt leren. Geef je op via een mail naar Joop Verburg.