Agenda's bevriende Natuurverenigingen
Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst Natuurwerkgroep De Reest + kies Agenda IVN afdeling Hoogeveen + kies Activiteiten

Jaarprogramma

<Naar uitgevoerde activiteiten met verslagen>

In deze tijd van CORONA moeten alle voorgenomen activiteiten onder voorbehoud worden gezien. Bovendien willen we bij de dingen die wij wel organiseren, dat ieder zich aan de vastgestelde regels houdt

Vroege vogelexcursie Voorlopig worden geen excursies gepland, zodra dat kan geven we bericht over de plannen. Harmen van der Wal

Plantenexcursie De plantenexcursies plannen we voorlopig niet. Zodra er weer goede mogelijkheden zijn laten we weten op welke avonden we weer op pad gaan. Rob van Leeuwen

Ook over jaarlijkse evenementen als het lentefeest en de boerderijfietstocht is geen informatie bekend. De uitvoeringen van het spel over Mina Koes en dus ook de bijbehorende excursies zijn doorgeschoven naar volgend jaar.

In verband met de corona maatregelen wordt dit evenement tot nader order uitgesteld.

Dinsdag 30 november 2021, 20.00 uur foto- en fimavond in de Boerhoorn.
Omdat ieder jaar weer blijkt hoeveel mensen hun foto’s en films willen vertonen en wat een prachtige beelden er dan te zien zijn met de verhalen er bij, gaan we met deze jaarlijkse foto-avonden door. Ieder lid of iedere belangstellende krijgt de gelegenheid om een beperkt aantal (van maximaal 15 tot 20) zelfgemaakte natuurfoto’s of korte filmpjes te vertonen. Eerdere avonden hebben laten zien dat er prachtige verhalen verteld worden en dat er bijzondere foto’s en filmpjes te zien zijn. Opgave voor deelname aan de vertoning is vooraf nodig, Opgave via info@natuurverenigingzuidwolde.nl of telefonisch 0528-373131. Voor iedere deelnemer is maximaal 10 minuten tijd beschikbaar voor presentatie. Iedereen is van harte welkom om mee te doen of om te komen kijken en de toegang is gratis!

Zaterdag 18 december vanaf 10.00 uur, Sleedoornpageeitjes zoeken. Verzamelen Vlindertuin

Er van uitgaand dat we in december in ieder geval buiten  weer actief kunnen zijn, heb ik met Menno Venema (Vlinderstichting)  afgesproken dat we op zaterdag 18 december eitjes van de Sleedoornpage gaan zoeken. Ook al hebben we dit jaar geen enkele imago Sleedoornpage gezien, we houden moed en gaan er van uit dat we toch wel wat zullen vinden. Tussen de middag kunnen we terecht bij Wilma voor de lunch. We starten op 18 dec. om 10.00 uur bij de Vlindertuin.

IEDEREEN HARTELIJK WELKOM!

Donderdag 23 december vanaf 13.30 uur, Vlindertuin Zuidwolde : Winterplantenjacht
Planteninstituut FLORON nodigt ons uit om weer mee te doen met de jaarlijkse plantenjacht tussen kerst en oud en nieuw. We gaan op zoek naar wilde planten die in de winter bloeien in de Vlindertuin en de Volkstuin. Iedereen is welkom vanaf 13.30 uur bij de Vlindertuin. Er wordt na afloop gezorgd voor koffie, thee en wat extra’s.  Graag aanmelden via info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Zondag 2 januari 2022 Winterwandeling13.15 uur: Verzamelen bij Dorpshuis De Snikke in Fort voor de Winterwandeling. Op deze eerste zondag na Nieuwjaar organiseert Natuurvereniging Zuidwolde de traditionele winterwandeling. Voor de wandeling zijn we dit jaar te gast rond het dorp Fort, waarbij de tocht o.a. over de trekpont gaat. We sluiten om ca 15.15 uur  af in dorpshuis De Snikke met koffie of chocolademelk en koek. Deelnamekosten: een vrijwillige bijdrage.

Dinsdag 4 januari 2022  Jaarlijkse activiteit voor de jeugd met pluizen van uilenballen, nestkasttimmeren etc. Boerhoorn vanaf 9.30 uur. Traditiegetrouw organiseert de Natuurvereniging Zuidwolde een morgen voor kinderen om nestkasten te bouwen, pinda’s te rijgen, vetbollen te maken en uilenballen te pluizen. Alle kinderen ouder dan 4 jaar zijn welkom met ouders/grootouders. De natuurvereniging zorgt voor de begeleiding en voor gereedschap.

Dinsdag 15 februari 2022 om 20.00 uur in de Boerhoorn. Natuur in het Aosta-dal. Carl Maurits en Joop Verburg (beide bestuurslid van onze vereniging) zijn afgelopen zomer samen op vakantie geweest in het Aosta-dal in Italië. Zij laten graag zien wat een prachtig gebied dit is, hoe rustig het leven is en hoe rijk de natuur. We delen met u vooral de onvoorstelbare rijkdom aan vlinders. Iedereen in welkom en de toegang is gratis.

Dinsdag 15 maart 2021, Zuidwolde: werken in de Vlindertuin op het volkstuincomplex aan de Westerveldseweg
De jaarlijkse opknapbeurt van de Vlindertuin begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. We gaan aan het werk om de Vlindertuin uit de winterrust te halen en de paden weer op te knappen etc. Handschoenen, stevig schoeisel en een hakje of schep of hark zijn handig om mee te nemen

Dinsdag 29 maart 2021, 19.30 uur in de Boerhoorn te Zuidwolde Jaarvergadering Natuurvereniging Zuidwolde voor leden van de vereniging.
Vanaf 20.15 uur is iedereen is welkom en ook de koffie is gratis. Daarna zal Rene Manger een presentatie geven met foto's en films over libellen. Libellen en klimaat: Libellen zijn al minimaal 300 miljoen op onze wereld. Wat maakt deze insecten zo succesvol? De laatste decennia lijkt het klimaat te veranderen. Hoe reageert de Drentse- en Nederlandse libellenfauna hierop? In deze lezing van René Manger worden verschillende aspecten van de libellenfauna in Noordoost Nederland met eigen foto's en video’s toegelicht.

<Naar uitgevoerde activiteiten>