NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Winterwandeling bij de Reest


Zondag 4 januari hield de Natuurvereniging Zuidwolde in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap de traditionele winterwandeling. De tocht begon bij de boerderij van de familie Blanksma op de Wildenberg. Daar werden we opgewacht door onze gids Joop Verburg. Er waren ruim zestig deelnemers en het weer was geweldig: een stralende zon scheen op deze frisse zondagmiddag. We wandelden oostwaarts door de Wildenberg en zagen de grote hoogteverschillen. Joop vertelde hoe de hoogten, net zoals de rug van Zuidwolde, in de voorlaatste ijstijd, het Saale-ijstijd, geschat omstreeks 200.000 jaar geleden, door het gletsjerijs zijn ontstaan.


Boom en paddenstoel

We wandelden het bos uit tot aan de Reest zelf en voelden onder onze voeten hoe drassig de bodem daar was. Het gebied op de hogere zandruggen is grotendeels bebost. Maar een eeuw geleden waren de hoogten nog kaal en kon men van hier de toren van Zuidwolde zien. Joop toonde, terug in het bos, weer vele paddenstoelen en vertelde over symbiose, het samenwerken en het afhankelijk zijn van elkaar tussen boom en paddenstoel. De paddenstoel is het zichtbare vruchtlichaam van een enorm netwerk van schimmeldraden rond de wortels van een boom. Dankzij deze schimmelplanten kan een boom de nodige hoeveelheid noodzakelijke vocht opnemen. Omgekeerd levert de boom weer de gevormde suikers aan de schimmel. Kortom, boom en paddenstoel kunnen niet zonder elkaar.


Na bij de boerderij van Het Drentse Landschap naar het vredige beeld van de Limousins in de potstal gekeken te hebben, liepen we weer in een bocht terug door het bos. Op een rustig stukje heide stond tussen de Jeneverbesstruiken. Gerhard Warmink verraste ons op de oeroude klanken van de midwinterhoorn.

Terug bij de boerderij van de familie Blanksma deden de wandelaars zich tegoed aan een kom heerlijke snert. Na een dankwoord voor de mensen die deze wandeling mogelijk maakten, werd deze activiteit beëindigd en keerden we huiswaarts. Een zeer geslaagde en informatieve winterwandeling.


Albert Scholtheis

 

 

Met toestemming van HDL liepen we door het beekdal tot aan de Reest.

 

 

Met grote aandacht volgde de grote groep wat er over Rabbinge te vertellen was door Joop.

 

 

Een lange rij wandelaars in het struik- en kraaiheide- en Jeneverbesgebied van Rabbinge.

 

 

Gerhard Warmink liet de prachtige en verdragende klanken horen op de midwinterhoorn.

 

 

Terug bij de familie Blanksma genoot ieder van heerlijke erwtensoep.