NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Spectaculaire Nachtvlinderavond op 14 augustus bij de Vlindertuin


Het was 14 augustus 2015: maandelijkse nachtvlinderavond bij de Vlindertuin en een mooie zwoele zomeravond bij nieuwe maan, dus lekker donker. Op de afgesproken tijd om 21.00 uur werd het doek bij de bank door Joop Verburg neergezet en Ernstjan Penninkhof en wat vrienden kwamen al snel evenals een aantal andere geïnteresseerden. Pas om 22.00 uur kwam Theo Bakker met zijn aggregaat. Het bleek dat het in diezelfde tijd in zijn woonplaats Ruinen stortregende en hij had ernstige twijfel gehad of het wel door kon gaan. Nu, dat kon het gelukkig zeker wel en het werd voor de 13 aanwezigen een gedenkwaardige avond.


Wachten op de pijlstaarten

Nadat Theo zijn doek in de Vlindertuin had opgesteld en Ernstjan wat bomen in de buurt had voorzien van een lekker smeerseltje kwamen de nachtvlinders. Je kwam ogen, oren en fototoestellen tekort om alles wat er vloog bij de te houden en op de foto te krijgen. Soms luide uitroepen van enthousiasme wanneer er weer een spectaculair grote of een superkleine micro met prachtige tekening of een heel zeldzame nachtvlinder op het doek te zien was. Het werd later en later, maar Ernstjan had aan een van zijn vrienden beloofd dat er ook grote pijlstaarten zouden komen. Pas om 2.00 uur, toen we langzamerhand toch aan opruimen gingen denken, kwamen luid brommend zowel de Populierenpijlstaart als de Pauwoogpijlstaart op het licht af.


160 verschillende soorten

Het grote werk begint pas naderhand. Dan moeten alle soorten op naam gebracht en dat gaat bij veel soorten die bekend zijn wel snel, maar deze avond kwamen zoveel soorten op het doek dat we ook weken later nog steeds bezig zijn met uitzoeken en sorteren. We zitten nu al op zo’n 160 verschillende soorten waarvan ca. 60 soorten micro’s en zo’n 100 soorten macro’s. Dergelijke aantallen nachtvlinders hebben we nog nooit bij de vlindertuin gehad en het bewijst de grote variëteit in plantensoorten en goede omstandigheden in dat gebied van het Vlinderommetje.


Om een paar juwelen bij naam te noemen:

Op de smeer naast bekende soorten als Agaatvlinder, Piramidevlinder, Zwarte C-uil, ook grote flappen van Rood weeskind en Karmozijnrood weeskind.

Op het doek bijzondere macro’s als naast de genoemde pijlstaarten, nieuwkomer Duinhalmuiltje, naast elkaar de Gehakkelde spanner en de Geelschouderspanner, Peppel-orvlinder, de altijd schitterende Porseleinvlinder.

Echt bijzonder was het aantal nieuwe micro’s in dit gebied, soms superklein en maar 2 of 3 mm, maar mooi en vaak met prachtige namen: Berkenooglapmot, Bonte spitskopmot, en de Fruitboomspitskopmot, de Glidkruidmot, Grijsgevlekte bladmineermot, Hangmatmot, Hertshooibladroller en Hertshooisteltmot en de Viervleksteltmot en vele anderen.


Waar we een teruggang zien bij de dagvlinders bieden op dit moment de nachtvlinders een welkome en buitengewoon soortenrijke afwisseling. We blijven toch maar even doorgaan met het verzorgen van de Vlindertuin en het Vlinderommetje……..


Joop Verburg

 

 

 

Glidkruidmot

 

 

Rood Weeskind

 

 

Viervleksteltmot

 

 

Hangmatmot

 

 

Bonte Spitskopmot

 

 

Porseleinvlinder

 

 

Geelschouderspanner

 

 

Populierenpijlstaart

 

 

Duinhalmuiltje