Leverbloempje,

Vorig jaar is rond deze tijd mijn vriend Ipe de Vries overleden. Ik ben van 1985 tot en met 2010 bijna ieder jaar met hem op natuurreis geweest. We hebben onvergetelijke tochten gemaakt in Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Slowakije en Italië. We keken vooral naar planten. Onwillekeurig krijg je dan favorieten. Één van die favorieten was Leverbloempje (Hepatica nobilis) Hij heet zo omdat het blaadjes heeft die net als een lever drie lobben heeft en die ook een beetje leverkleurig zijn. Maar ze zijn  vooral zo geliefd om hun bloempjes. Zes diep hemelsblauwe bloemblaadjes met rondom de stempels een hele krans van witte helmdraden met witte helmhokjes. Oogstrelend! Al meer dan 30 jaar geleden heb ik een klein polletje meegenomen en in onze tuin geplant en al 30 jaar komen ieder jaar in maart de bloempjes tevoorschijn. Dit jaar hebben ze een bijzondere betekenis.

Joop Verburg