NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

Zeldzame vondsten: Geurende wasplaat en Grauwe wasplaat,

Wanneer je deze naam hoort zul je niet direct een schok krijgen of denken dat het om iets bijzonders gaat. Maar dat doet het wel. Wasplaten zijn de orchideeën onder de paddenstoelen. Iedereen die zich een beetje verdiept in de mycologie zal opveren bij het woord wasplaten. Wasplaten groeien altijd in bijzondere milieus. Voedselarme, langdurig ongestoorde grond zijn voorwaarden voor het verschijnen. Sommige soorten zoals het knalrode Vuurzwammetje en het  invoorwitte Sneeuwzwammetje zijn wat minder kritisch maar de meeste andere soorten krijg je maar zelden te zien. Ze hebben prachtige namen zoals de gele Kabouterwasplaat, de Puntmutswasplaat, de Elfenwasplaat en de prachtige rode Granaatwasplaat en Karmozijnwasplaat. Er is ook een wasplaat die altijd een groen zweem heeft en soms helemaal groen is: het Papegaaizwammetje.

Rond Zuidwolde zijn verschillende natuurgebieden waar enkele soorten wasplaten voorkomen. Het rijkste wasplatengebied van Zuidwolde als het om het aantal soorten gaat, is de Begraafplaats!! Al jaren kijken leden van de Natuurvereniging naar de paddenstoelenflora en het aantal soorten dat daar gezien is nadert de 400. Vandaag was ik met Jan Erik Plantinga opnieuw op zoek op de begraafplaats. Jan Erik had daar vorige week de Geurende wasplaat gevonden. Een wasplaat die in Drenthe maar op een paar plekken bekend is. Deze wasplaat ruikt verrukkelijk zoet en wanneer er veel bij elkaar staan kun je het al van afstand ruiken.

We zagen vandaag de Zwartwordende wasplaat, de Puntmutswasplaat en het Sneeuwzwammetje. Maar tegen het eind van de middag op het oudste deel van de begraafplaats zagen we een bruine paddenstoel die ons naar adem deed happen. Het ging om de Grauwe wasplaat; een soort die hoge eisen stelt aan de groeiplek wat wel blijkt uit het feit dat er ooit maar 1 waarneming in Drenthe is gedaan. Een dansje op de begraafplaats is ongepast, maar wij waren de koning te rijk. Het was de elfde soort wasplaat op de begraafplaats en het laat zien wat voor bijzonder gebied met onbemeste en betrekkelijk ongestoorde grond die met zorg onderhouden wordt, de begraafplaats van Zuidwolde is.

Jan Erik Plantinga en Joop Verburg

Wie mee wil doen met onderzoek naar paddenstoelen kan zich aanmelden bij info@natuurverenigingzuidwolde.nl 

Geurende wasplaat

 

 

Grauwe wasplaat

 

 

Grauwe wasplaat begraafplaats

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>