NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Bijzondere waarnemingen in een nieuw type insectenhotel.

Dick Scheper uit Zuidwolde heeft een nieuw type observatiekast voor wilde bijen gekocht in Engeland. Vandaag 3 september 2020 ben ik bij hem geweest omdat hij bijzondere foto's van het interieur had gestuurd. Ik had daar een aantal vragen over en die heb ik voorgelegd aan EIS Nederland de nationale insecten-organisatie.Ik kreeg per omgaande antwoord van Pieter van Breugel, schrijver van het nieuwe boek over wilde bijen en andere gasten in insectenhotels. Hieronder volgt een verslag met de vragen en de antwoorden:

Aan EIS-Nederland, L.S.,
Ik houd mij de laatste jaren wat intensiever bezig met wilde bijen en zie met enorm veel plezier wat er rond bijenhotels gebeurt en hoe wilde bijen leven. Ik doe dat op meer plekken, maar vooral in de Vlindertuin en bij het insectenhotel van de Natuurvereniging in Zuidwolde (Dr.)

Dick Scheper heeft een insectenhotel uit Engeland gekocht. Zeer interessant en met observaties die ik niet begrijp. Waar het om gaat is dat er 4 aspecten in te zien zijn die mij intrigeren. Alvast dank voor uw reactie met groet Joop Verburg

1. Foto's van gangen met wol; Ik neem aan broedcellen van de grote wolbij? Is dat zo?Antwoord EIS.
Beste Joop,  je hebt inderdaad intrigerende plaatjes. Het is me in al mijn jaren vrijwel niet gelukt om grote wolbijen te laten nestelen in mijn bijenhotels en bij jou lukt dat zomaar!! En dat ook nog in vrij nauwe gangen (diameter?), zodat er maar weinig wol nodig was. Dat is ongebruikelijk, want gewoonlijk maken grote wolbijen een bad van nectar en stuifmeel in een kommetje van plantenharen.2 foto's van 2 gangen waarbij  (in de gangen vóór de wolbij-broedcellen) een soort verzameling van bloemblaadjes oid liggen (een soort potpourri) WAT KAN DAT ZIJN?

Antwoord EIS
: Wat ik ook nog nooit gezien heb, maar wel ken uit de literatuur, is dat sommige vrouwtjes van grote wolbijen allerlei rommeltjes verzamelen om de nestgang mee te dichten. In jouw geval bloemblaadjes en andere plantenstukjes. Soms worden er ook steentjes in gestopt. Een fraai voorbeeld stuur je mee.3 Gang met broedcellen van een kleine soort (Tronkenbij?) en een gang die al leeg is. Kan dat zijn van een soort die meer generaties per jaar heeft?

Antwoord EIS:
Het betreft inderdaad waarschijnlijk een nestgang van de Tronkenbij. Zijn de tussenwandjes van hars en ook de afsluiting? In die lege gang zitten zo weinig resten van broedcellen dat ik denk dat die is leeggehaald door een andere Tronkenbij, die er toch niet zelf in begonnen is. Hoe later in het seizoen hoe vaker tronkenbijen gangen van andere soortgenoten leegmaken om er zelf te beginnen. Soms zitten er al larven in. Lag er niet hier en daar stuifmeel onder de nestgangen? In mijn boek Gasten van bijenhotels beschrijf ik dit in hoofdstuk 13 (zie www.bestuivers.nl/publicaties).

 4 Toont een broedcellen  die door een soort cellofaan omhuld  lijken te zijn. Zijn dat broedcellen van een maskerbij of zijn er  nog meer soorten die dat materiaal gebruiken?


Antwoord EIS:
 Inderdaad zijn de cellen met cellofaan waarschijnlijk van een maskerbij. Maar ook de wormkruidbij (Colletes daviesanus) gebruikt een vergelijkbare klieruitscheiding om de broedcellen te construeren, maar dat ziet er toch wat anders uit

Met vriendelijke groeten, Pieter van Breugel

Wat een bijzondere informatie hebben we op deze manier gekregen. Dank dus aan Dick Scheper en aan Pieter van Breugel (EIS-Nederland)


Joop Verburg