NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Adders in Zuidwolde

Afgelopen week op 31 juli overkwam mij weer iets heel bijzonders. Ik was op de fiets langs het Vlinderommetje aan het rijden, toen ik werd aangesproken door Gertien Grim. Ze wilde mij graag een foto van een bijzondere paddenstoel laten zien (het bleek een prachtige foto van een Bleke oesterzwam in het bos achter de Boslaan) Maar ze had nog een foto. Daarop stond een Adder die ze eerder had gefotografeerd langs het zandpad ten noordwesten van de opgang naar ecoduct Suthwalda, dus vlak bij Zuidwolde nog aan deze kant van de N48. Ik was verbaasd want Adders waren al zo lang niet meer in de buurt van Zuidwolde gemeld; alleen op de Wildenberg zijn er nog een paar.
Ik reed op de fiets verder en ging even aan bij Arjen van der Hoek en Jan-Erik Plantinga. Arjen deed open en zei mij: “Je raadt nooit wat ik vandaag in het Steenberger oosterveld heb gezien” Met het verhaal van een paar minuten geleden, zei ik spontaan: “Een Adder!” Arjen keek mij stomverbaasd aan en vroeg hoe ik dat wist. Ik vertelde hem mijn belevenissen en vroeg natuurlijk waar het was en of hij ook een foto had gemaakt. Het was net aan de andere kant van de N48 in het heidegebied naast het ecoduct. En nee, hij had geen toestel bij zich, dus….. Het liet Arjen niet los en de volgende dag is hij nog drie keer naar dezelfde plek geweest en de derde keer was het raak: de Adder lag op dezelfde plek te zonnen. Toen was een foto snel gemaakt.
Ongelofelijk dat je binnen 5 minuten 2 meldingen van een Adder krijgt vlakbij Zuidwolde, terwijl er al bijna 15 jaar geen meldingen van Adders zijn gedaan. Het geeft aan dat het ecoduct ook voor reptielen als Adders een belangrijke functie kan hebben voor migratie naar andere leefgebieden.

Joop Verburg

 

 

 

Adder zonnend langs het zandpad bij de opgang van ecoduct Suthwalda (foto Gertien Grim)

 

 

Adder in het Steenberger oosterveld net aan de noordoostkant van ecoduct Suthwalda (foto Arjen van den Hoek)

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>