NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Zeldzame ascomyceten in Zuidwolde

 

De afgelopen maanden ben ik regelmatig alleen of met iemand anders als Roel Smit, het veld ingegaan om naar paddenstoelen te kijken. Daarbij keken we niet alleen naar grotere paddenstoelen maar ook naar mini’s op de grond, op plantenstengels en op mest. De soorten die we vonden zijn zonder microscoop niet te determineren, maar gelukkig is daar Bernhard de Vries, die met grote deskundigheid en doorzettingsvermogen de kleine pukkeltjes op naam bracht. Het gaat in alle gevallen om ascomyceten, paddenstoelen die in hun oppervlak zakjes hebben waarin de sporen worden gevormd. De resultaten zijn weer buitengewoon verrassend.

 

Kortom, we vinden met wat nauwkeurig zoekwerk en een beetje op de knieën door het veld, de ene na de andere zeldzaamheid. Paddenstoelen, het is een wondere wereld en er valt nog zoveel te ontdekken...

 

Met grote dank aan Bernhard de Vries,

 

Joop Verburg

 

 

 

Nee, niet op een boomstam maar op een dode stengel van de Pitrus op de Takkenhoogte: Belonopsis filispora, Draadsporige viltmollisia, bekend van één plek in Brabant.

 

 

ook op een Pitrus-stengel, dit keer in het Steenberger Oosterveld. Belonopsis iridis, Moerasviltmollisia, bekend van enkele plekken in Brabant en één plek in Gelderland.

 

 

Ook weer op een Pitrusstengel in het Steenberger oosterveld: Hypochnicium lundellii, Gestreken elfendoekje. Bekend van 3 plekken in Nederland allemaal buiten Drenthe.

 

 

Op een droge drol van een Hooglanderstier in het Steenberger oosterveld. cheilymenia coprinaria Langharig borstelbekertje. Op de verspreidingsatlas wordt geen enkele vindplaats in Nederland genoemd.

 

 

Ook op mest, maar nu op de keutel van een gans op de takkenhoogte vonden we kleine roze schijfjes: Iodophanus carneus, Roze mestschijfje. Deze soort is wat algemener en komt in Drenthe voor, maar is nog nooit gemeld van vogelpoep.

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>