Noordse winterjuffer
5 februari 2015, een koude morgen en het landschap zit onder de rijp. De weerberichten geven aan dat er in de loop van de morgen een waterig zonnetje zal komen, maar het blijft vriezen. Ideaal weer om op pad te gaan, op zoek naar winterjuffers. Winterjuffer zijn kleine bruinachtige libellen uit de groep juffers die in rust de vleugels tegen elkaar vouwen.
Afgelopen jaren hebben we in verschillende gebieden rond ons dorp winterjuffers gezien. Zelfs langs het Vlinderommetje achter de Boslaan is enkele jaren geleden een Noordse winterjuffer op de foto gezet. Het bijzondere van de winterjuffers is dat ze als libel, als juffer overwinteren. Ze veranderen hun lichaamssap in antivries en kunnen dan strenge vorst overleven. In deze koudeperiode kunnen ze niet vliegen en zitten stijf tegen een hoge spriet aan. Vaak kiezen ze daarvoor de overjarige uitgebloeide sprieten van de Pitrus.
Sultansmeer
Omdat we afgelopen herfst in het gebied boven Weerwille aan aantal keren winterjuffers hadden gezien zijn Hero Moorlag , Henk Bosma en ik naar het WMD gebied bij Sultansmeer gegaan. We hebben een heel perceel met Pitrus uitgekamd en net nadat Henk opmerkte dat je beter een speld in een hooiberg kon gaan zoeken, was uitgerekend hij het, die een Noordse winterjuffer vond! DE dag was in een keer stralend en we hebben alle drie op ons gemak foto’s gemaakt, want wegvliegen is er immers niet bij. Heel mooi is de rijp te zien die overal op het lijf en de vleugels van deze juffer zit. Ondanks de berijping is toch te zien dat het om een Noordse winterjuffer gaat, een mannetje. Ook is goed te zien wanneer je de twee foto’s vergelijkt, dat de winterjuffer de vleugels tegen elkaar aanlegt en dan pas de vleugels aan een kant van het lichaam laat zakken. Pas wanneer het warmer wordt zal het lichaamssap weer waterig worden en kan deze winterjuffer aan nageslacht gaan denken, paren en eitjes leggen.
Joop Verburg
<Terug naar Overzicht waarnemingen>
|