NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Superkleine zwammenkever

 

Op 13 januari oogstte ik wat Oesterzwammen op een oude boomstronk. Thuis zag ik bij het schoonmaken van de Oesterzwammen een paar superkleine, maar beeldschone kevertjes. Ze zijn hoogstens een paar mm groot. Ik maakte er foto’s van en na enig zoekwerk vond ik de naam Triplax, ofwel Tondelkever. Van deze kevers komen maar een paar soorten voor in Nederland en allemaal in boomzwammen. De Oesterzwam is er daar een van. De kevertjes leggen hun eitjes in de paddenstoel en de larven worden er in groot.

De enige vraag is nu nog welke soort Triplax is dit? Daar ben ik na lang zoeken nog niet achter. Wordt wellicht vervolgd...

Joop Verburg

 

Vervolg:

 

Zwammenkever blijkt zeer zeldzame Triplax aenea

Als vervolg op het bericht eerder deze maand over het superkleine kevertje in een Oesterzwam, is er bijzonder nieuws te melden. De Tondelkever, die ik langs het Vlinderommetje vond, is vastgesteld als Triplax aenea. Een keversoort die in Nederland nog niet beschreven is en maar eenmaal eerder in Nederland is waargenomen.

Meer kevers en ook larven

Maandag 20 januari kwam Jan Cuppen van de Entomologische Vereniging Nederland naar Zuidwolde. Het werd een heel leuke dag. We gingen op zoek naar meer kevers in de betreffende boom met Oesterzwammen. Dat lukte wonderwel en tot groot enthousiasme werden er zelfs larven gevonden tussen de grote platen Oesterzwam die uit de boom kwamen. Die larven zijn waarschijnlijk ook van die keversoort. Jan bevestigde dat het inderdaad blijkt te gaan om Triplax Aenea. Dit kevertje is eenmaal eerder in Nederland waargenomen, maar daar is verder geen publieke beschrijving van gedaan.

Tondelkevers in Nederland

Triplax (Tondelkevers) is een geslacht dat afhankelijk is van paddenstoelen, net als wel meer dan 100 andere keversoorten. Dit geslacht Triplax woont vooral in boomzwammen, zoals Tonderzwammen en Oesterzwammen. Ze leggen er hun eitjes in en de larven eten van de paddenstoel. Deze Triplax aenea komt voor in meer zuidelijke streken, en opvallend ook in het zuidelijk deel van Engeland. In Nederland komen een paar Triplax-soorten voor die erg lijken op deze soort, maar die worden wel wat vaker gevonden.

Joop Verburg

 

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>