NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Geslaagde vogelgeluidencursus

In maart 2014 organiseerde Natuurvereniging Zuidwolde twee theorie-avonden voor de vogelgeluidencursus in ’t Ende. 14 deelnemers schreven zich voor deze vervolgcursus in.

Joop Verburg en Metske van der Maar hebben de cursus voorbereid. Metske heeft de cursus prachtig vormgegeven en alle hand-outs en een CD voor alle deelnemers gemaakt. Joop heeft de cursus gepresenteerd. In april en mei werd het tweede deel van de cursus gehouden. Deze bestond uit twee excursies bij de Takkenhoogte vanaf 6 uur ’s ochtends. De excursies werden in twee groepen geleid door Edwin de Weerd en Leo Westdijk. Er zijn meer dan 70 vogelsoorten gezien of gehoord. Eén van de deelnemers scheef dit verslag:


Een snor, een startende trekker, een opoe die dood is, de vraag om een ei, een prachtige dag die morgen wel minder zal zijn, kbv-tjes, een dodaars. Geen idee waar dit mee te maken heeft, toch? Kenners weten het meteen. Het heeft alles te maken met de cursus “vogelgeluiden” van de Natuurvereniging Zuidwolde.

Als vogel-leek eerste klas kwam ik bij deze cursus in gezelschap van echte vogelaars terecht. Nooit geweten dat een snor en een dodaars vogels waren. Tijdens de twee theorie-avonden kwamen veel vogels en hun geluiden voorbij. Wat een passie bij de mensen die de cursus gaven! Thuis meteen aan de slag gegaan met de bijgeleverde cd. Na negen vogels was ik de eerste alweer vergeten. Na stug volhouden kon ik eindelijk de eerste 12 herkennen. Na een week wist ik er nog maar vier. Niet echt bemoedigend. Maar daardoor kreeg ik natuurlijk nog meer ontzag voor onze cursusleiders en gidsen (en de meeste andere deelnemers, want die wisten ook heel veel).

Vroege praktijkles

Op de eerste praktijkles, een zaterdagochtend om 6 uur, stonden we bij de Takkenhoogte om onze theoriekennis in de praktijk te toetsen. Hoe vaak komt het voor dat je zo vroeg in de natuur bent? Bij mij nooit! Dus dat was al een belevenis op zich. Gelukkig was het mooi weer. We gingen in twee groepen op weg. Wat een getjilp, gefluit, getetter, gekoer, geriedel, gekras, gekwaak, gekukel (kikkers en hanen waren er ook) en gegak! Wat kunnen al die vogels samen een herrie maken. En dan moet je uit die kakofonie van geluiden maar de zang proberen te ontdekken van die ene vogel, die iedereen hoort maar ik (nog?) niet. Gelukkig herkende ik een paar eenvoudige vogels, zoals de merel, koekoek, fazant en wulp.


De tweede zaterdag hadden we weer geluk met het weer. De hele excursie viel in de enige regenpauze van die week. We waren amper op weg, of we hoorden de wielewaal al. Mooier kon dus niet. Later kwam de roodborsttapuit in volle glorie voor mijn verrekijker. Wat een prachtige vogel. En nog veel meer moois: o.a. drie dodaarzen met jonkies, geelgorzen, gierzwaluwen, een lepelaar en goudvinken. Van de vogel, waarvan we allemaal hoopten dat we die zouden zien, de blauwborst, hoorden we alleen het geluid. Jammer, hoor. Maar we weten nu waar hij zit, dus ik ga nog een keer terug. In totaal hebben we ongeveer 70 soorten gehoord of gezien.

Leuke groep

De cursus was uitstekend georganiseerd. Een zeer gemotiveerde docent, top-gidsen, een mooie cd met alle vogels + hun zang en alles duidelijk op papier gezet. En wat ook heel belangrijk is: een leuke groep cursisten. Op de zaterdagen stond Joop halverwege onze tocht klaar met koffie en thee, iets lekkers erbij en fruit. Heerlijk!Wat heb ik veel geleerd. Maar het leuke van zo’n cursus is voor mij vooral, dat ik nu op een andere manier om me heen kijk en luister als ik buiten ben. Zag in onze tuin zelfs twee puttertjes. Voorheen zouden dat voor mij gewoon een paar kleine vogeltjes zijn en meer niet.

Natuurvereniging Zuidwolde: ga zo door. Joop, Metske, Leo, Edwin en alle mensen achter de schermen van deze cursus: hartelijk bedankt!


Geja Dierdorp

 

 

Edwin de Weerd geeft uitleg

 

 

Leo Westdijk (rechts) wijst op een vrolijk vogeltje

 

 

’s Morgens om 6.00 uur is het schitterend op de Takkenhoogte (foto Kees Contant)

 

 

Van de vogels die gezien zijn, was deze Lepelaar wel de meest bijzondere (foto Kees Contant)

 

 

Cursisten in geconcentreerde aandacht voor de vogels.