NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

Schoolkinderen in Zuidwolde leren vogelgeluiden


Natuurvereniging Zuidwolde heeft dit jaar een soort vogelgeluidencursus voor jonge kinderen gegeven. 75 leerlingen van Het Groene Hart (groep 4 en 5) en 75 kinderen van de Heidevlinder kregen les in de klas. Eenmaal en de meesten 2 maal een half uur. Herhalen is belangrijk, dus… Metske van der Maar heeft een prachtige CD samengesteld met foto’s en geluiden van de 12 bekendste tuinvogels: Koolmees, Pimpelmees, Roodborst, Winterkoninkje, Tjiftjaf, Fitis, Merel, Zanglijster, Vink, Huismus, Spreeuw en Houtduif. Joop Verburg en Gerhard Boelens hebben de lessen gegeven.


Niet alleen de herhaling ook ezelsbruggetjes zijn belangrijk. Je leert de kinderen dat de Huismus alleen “tsielp” roept en de Koolmees: “Ti-fú- ti-fú- ti-fú”. De Pimpelmees rinkelt als een belletje en de Houtduif kan tot 5 tellen: hij roept: “Ik hou zo van jou, Ik hou zo van jou…..”. Met dat soort hulpmiddelen leren de kinderen snel. Alle kinderen kregen een CD mee naar huis als cadeau van de natuurvereniging.


Vroege excursie

Kinderen die het leuk vonden mochten een vroege ochtend (met vader of moeder, dus het werd wel moeilijk gemaakt!) op excursie om in het dorp vogelgeluiden te horen. Op 18 en 19 april zijn Gerhard en Joop met een groep kinderen en hun begeleiders op zoek gegaan naar vogelgeluiden. Je hoeft er niet ver voor te gaan, want je hoort in deze tijd de vogels overal. Beide ochtenden hebben we 11 van de 12 vogelsoorten gehoord en gezien. Vreemd genoeg was het de Fitis die we beide ochtenden niet hoorden. Het karakteristieke deuntje eerst omhoog en dan wat verdrietig omlaag, bleef achterwege. Zaterdagochtend was het jammer dat er al zoveel verkeer was, wat iedere keer zoveel achtergrond geluid gaf, maar het weer was prachtig en de zon ging mooi op. We hoorden ook voor het eerst de Zwartkop prachtig zingen. Zondag was het veel rustiger, maar was de hemel wat bedekt en het bleef heel koud. Wel zagen we een Eekhoorn en een paar hazen. Holly Slagter schrijft hieronder wat ze er van vond.


Joop Verburg


Vogelgeluiden

Zondag moesten we heel vroeg opstaan. Om 6 uur. We gingen vogelgeluiden horen. We hebben een: tjiftjaf, koolmees, pimpelmees, merel, vink en houtduif gehoord. We hebben ook nog een pauw in de boom gezien. Dat was heel raar. We hadden in een nestje gekeken, daar zaten eitjes in. Ook hebben we een eekhoorn gezien. Dat was erg mooi. Het was wel vroeg, maar wel een leuke ochtend.


Holly Slagter, 8 jaar