Dagvlinders in de Vlindertuin

Het weekend van 16 en 17 juli was de nationale telling  van dagvlinders. Ik doe ieder jaar wel mee, maar meestal valt het tegen in vergelijking met vroeger. Dit keer had ik een heel ander gevoel. Ik zag Dagpauwogen, Een Gehakkelde aurelia, een Landkaartje in zomervorm, een aantal Bonte zandoogjes, Bruine zandoogjes, Koevinkjes en Zwartsprietdikkopjes. Tot mijn verrassing ook een Oranje zandoogje die ik vorig jaar helemaal niet had gezien. Maar dat was nog niet alles. Ook diverse witjes waren aanwezig: Groot koolwitje en Klein koolwitje en natuurlijk het Klein geaderd witje. Zeker wel 12 Citroenvlinders, mannetjes en vouwtjes van de nieuwe generatie vlogen rond. De grootste verrassing was eerst een Oranje luzernevlinder (zeker 5 jaar geleden voor het laatst gezien) en tot slot de Koninginnenpage. Het was een vrouwtje  dat duidelijk op zoek was naar waardplanten om eitjes op te leggen. Op zoek naar Dille, worteltjes en Venkel zag ik haar druk heen en weer vliegen in de volkstuin.  Uiteindelijk zag ik haar even op een Knolvenkelplant bij een buurvrouw. De volgende dag ben ik met haar en de kinderen gaan kijken en de buurvrouw zelf zag de eitjes -kleine gele bolletjes- op de Venkelplant zitten. Ik kon dus 14 soorten melden aan de Vlinderstichting en dat is een keer veel meer dan de aantallen van de laatste jaren. Ineens toch even een mooi bericht.

Joop Verburg

Landkaartje zomervorm