NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Nieuw in de Vlindertuin

De wens bestond al langer: een perk in de Vlindertuin. Een plek waar de basisomstandigheden afwijken van de rest van de tuin, zodat daar een andere plantengemeenschap kan gedijen. In de gemiddeld wat zurige Drentse omstandigheden is een kalkrijk milieu dan een eerste wens. Op een rotswand op de volle zon, of ook wat meer beschaduwd, kunnen planten in de spleten tussen de stenen wortelen. Het element ‘water’ biedt mogelijkheden voor een verrijking van het dierenleven in de tuin.
Het idee werd een van hoog naar laag verlopend perk tussen muurtjes, gestapeld van gebroken trottoirtegels en een kleine vijver gevormd door een ingegraven metselkuip. Ecologisch hovenier Ruurd van Donkelaar uit Koekange gaf ons het recept voor het bodemsubstraat. Een deel rood zand, een deel oude compost en een deel gebroken steenpuin. Voor extra kalk in de toplaag schelpen toevoegen.

Op zaterdag 15 februari was het zo ver, we gingen over tot de uitvoering. Steenpuin en schelpen hadden we gehaald bij Klooster en Dekker. Tegels kwamen van de Hervormde kerk, die ze onlangs vervangen had door klinkertjes. Zand konden we terplekke weggraven langs het fietspad en de composthoop van Joop leverde de rest. Met zeven mensen gingen we aan de slag. Op de basis, die al eerder door Joop en Kees was uitgelegd, groeiden geleidelijk aan de muurtjes als twee armen vanuit één punt. Tussen die armen werd eerst de ondergrond van het perk in een helling gelegd. Daarna, terwijl de muurtjes hoger werden, hoogden we het perk laag over laag op. Zand, steenpuin, compost enz. In de bovenste laag werden de schelpen verwerkt. ’s Middags heb ik de metselkuip nog ingegraven.

Wat mij vooral bijblijft van deze actie is het teamwerk, de vrolijke sfeer en de gezelligheid. Een plan dat in een lange periode geleidelijk aan gerijpt is, wordt zomaar in één morgen werkelijkheid. Op 15 maart nodig ik iedereen uit om dit gevoel ook te ervaren. Dan wordt de jaarlijkse voorjaarsbeurt in de vlindertuin uitgevoerd. Dood materiaal afvoeren, perken wieden en de paden voorzien van een nieuwe laag houtsnippers. Alle hulp is hierbij welkom.

Kees Contant