NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Ontdekkingen tijdens Vlinderproject basisscholen

Afgelopen maanden hebben de basisscholen in De Wolden als natuuronderwerp VLINDERS gehad. Met ondersteuning van IVN-consulentschap Drenthe besteedden zij aandacht aan dagvlinders. In het kader van dat project hebben zes basisscholen in en om Zuidwolde lessen gehad van onze natuurvereniging.

Op de Heidevlinder en in Linde en Alteveer hebben alle klassen in school lessen over vlinders gehad. De basisschool uit Echten is in zijn geheel naar de Vlindertuin gekomen voor een ontdekmiddag. Ook de nieuwe met Fort gecombineerde basisschool “Veldboeket”uit Veeningen is naar de Vlindertuin gekomen of ze hebben in de klas les gehad. De grootste actie was in september toen de meeste groepen van de basisschool “Het Groene hart” lessen in de Vlindertuin hebben gehad. Drie dagen lang ‘s morgens en ’s middags groepen kinderen en het moet gezegd: Het was prachtig om te doen.


Ontdekken

Wat is het leuk om te ontdekken dat kinderen al zoveel weten over vlinders. Wat is het mooi om zoveel leuke vragen te krijgen. Wat is het vooral leuk om te merken hoe leuk kinderen het vinden om rond te struinen in en om de tuin en op zoek te gaan naar kleine beestjes om uit te zoeken wat het zijn en om ze zo mooi mogelijk na te tekenen. Een juf zei: “Dit is echt de mooiste biologieles die ze kunnen krijgen”. Een van de leerlingen, Milan Luteyn, stak in de Vlindertuin zijn vinger op en vroeg: “Is dat een rups achter u?” “Waar?”, vroeg ik. “Nou dáár op die bloem”. Op de anemoon zat een mooie rups van een Perzikkruiduil. Schitterend! Misschien wel de verrassendste ontdekking deed Bote. Hij kwam bij me met een brandnetelblad en hij vroeg: “Zitten hier nu ook eitjes op?” Het waren eitjes van het Landkaartje, die ze in rijtjes van een stuk of tien aan elkaar plakt op de Brandnetel. Superklein, maar Bote had ze gevonden.

Alle kinderen hebben tekeningen gemaakt van de dingen die ze ontdekt hadden. De één veel mooier dan de ander, maar allemaal hebben ze met een loep nauwkeurig gekeken naar wat ze gevonden hadden. Zo ontdekken ze zelf de natuur. Dat is waardevol .


Joop Verburg

 

 

Kinderen kijken met een loep naar de beestjes die ze gevangen hebben en proberen dat te tekenen.

 

 

Deze leerling vond een Sabelsprinkhaan

 

 

Groepen leerlingen bij het Bijenhotel

 

 

De rups van Perzikkruiduil gevonden door Milan Luteyn

 

 

Impressie van de tekeningen door leerlingen uit alle groepen