NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Eitjes van de Sleedoornpage,

Op 15 december is de eerste zoektocht naar eitjes van de Sleedoornpage geweest in Zuidwolde. Elf personen, waaronder twee van de Vlinderstichting –Sicco en Menno- hebben een dag gezocht. Ik deed voor de eerste keer mee. Het was erg fijn dat Joop Verburg in de dagen voor de telling al een eitje gevonden. Nadat iedereen dit eitje had bekeken en de ogen op de kleur en het minuscule formaat had afgesteld kon de zoektocht beginnen. In het eerste stuk langs de vlindertuin werden en 6 eitjes gevonden. Ik begreep van de meer ervaren tellers dat er in voorgaande jaren de aantallen hier gemiddeld hoger lagen.

Leuk was dat Stefan Pronk meedeed. Als kersverse voorzitter van de Vlinderwerkgroep Drenthe moest hij dit toch een keer gedaan hebben. De opdracht die hij kreeg om minstens één eitje te vinden volbracht hij met verve: hij vond er twee! Tussen de middag werden we warm onthaald bij Wilma Huiskes die weer allerlei heerlijks had gebakken.

Na de pitstop is er gezocht langs de Ommerweg en Slagendijk. Hier vond ik eindelijk zelf ook een eitje! Opvallend was dat we op de terugweg midden door het centrum van Zuidwolde toch nog even keken naar een plekje met Sleedoorns en daar prompt toch nog een eitje vonden.

De resultaten waren niet heel bevredigend, want in totaal vonden we slechts 15 eitjes. Aan de andere kant was het wel zo dat de aantallen ook niet zo hoog waren omdat er dit jaar maar 1 exemplaar van de Sleedoornpage is gezien. De droge zomer heeft de sleedoornpage mogelijk parten gespeeld. De heren van de vlinderstichting gaven als advies om de struwelen sleedoorn weer eens een onderhoudsbeurt te geven door ze gefaseerd af te zetten. Zodoende komt er weer meer jong hout; de plek waar het vrouwtje het liefst eitjes afzet.

Op 12 januari gaan we opnieuw zoeken (tenzij de weersomstandigheden er niet naar zijn, dus let op berichten op de website)  We starten opnieuw om 10.00 uur bij de Vlindertuin voor een mooie vervolgzoektocht.

Ernstjan Penninkhof    

 

 

Sleedoornpage-eitjes tellen

 

 

Stefan vind zijn eerste Sleedoornpage-eitje