NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Eitjes van de Sleedoornpage; een idyllische verrassing.

Soms gebeuren onverwachte dingen, die je dag geweldig maken. Neem nu 7 februari 2017. Na twee keer vanwege sneeuw uitgestelde zoekdagen gingen acht leden van de Vlinderwerkgroep Zuidwolde, ondanks het koude weer, samen met Sicco Ens van de Vlinderstichting op pad om eitjes te zoeken. Sleedoornpages komen in Drenthe alleen bestendig in Zuidwolde voor, dus we willen ieder jaar een overzicht hebben van de vindplaatsen.

Afgelopen jaar waren er geen Sleedoornpages als vlinder gezien in de Vlindertuin, dus de vreugde was groot toen we daar toch eitjes vonden. Weliswaar maar twee, maar waar er twee zijn, zijn er meer. We gingen dus vrolijk verder zoeken langs de Slagendijk, waar de kans van slagen nog groter is (het heet niet voor niets de Slagendijk). Daar vonden we in totaal 13 eitjes. De dag leek al geslaagd mede dankzij een middagpauze bij Joop met pompoensoep om warm van te worden en na afloop koffie met lekkers bij Wilma Huiskes. Gezellig om samen over de dag na te praten.


Sicco vertelde dat hij graag nog even bij Idylle wilde kijken, want dat had hij nog niet gezien in de uiteindelijke vorm. Samen met Joop liep hij langs de route en zij verbaasden zich over een aantal sleedoornstruiken, die er niet erg inheems uitzagen. Verderop aan de zuidkant stonden wel “echte” sleedoorns en omdat Sicco’s bloed kruipt waar het niet gaan kan, zocht hij ook daar naar eitjes. De allerlaatste struik in de rij, daar was het. Daar vond hij het eerste eitje van de Sleedoornpage langs Idylle. Je praat er vooraf over bij het ontwerp, bij de aanleg, bij de aanplant van heesters, maar dat we nu al in 2016 Sleedoornpages in dit gebied gehad moeten hebben, is een ongekend leuke verrassing.

Alle deelnemers bedankt voor het zoeken en Sicco voor zijn doorzettingsvermogen.


Joop

 

Op zoek naar eitjes bij de Vlindertuin

 

 

Het eerste eitje bij de Vlindertuin

 

 

Sicco vond het allereerste eitje bij Idylle

 

 

Het nieuwe Idylle-eitje van de Sleedoornpage