NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Orchideeën in Zuidwolde


In Zuidwolde komen hier en daar orchideeën voor. Niet alleen in het Reestdal en de Takkenhoogte maar ook dichtbij het dorp Zuidwolde. De grootste en langst bekende groeiplaats is landschapspark Middelveen, waar jaarlijks enkele duizenden orchideeën groeien. Eerst bloeien in mei de Brede orchissen (ook wel mei-orchis genoemd) en daarna de Rietorchissen in twee soorten gevlekt en ongevlekt en de Gevlekte orchis. Die bloeien allemaal nu in juni. Hans Dekker uit Hoogeveen is orchideeënkenner bij uitstek en heeft er verschillende boeken over geschreven. Hij heeft gekeken in Middelveen en tot zijn en ieders verrassing heeft hij een daar nieuwe orchideeënsoort  ontdekt, namelijk de Bosorchis. De verschillen met de andere orchideeënsoorten zijn subtiel maar wel onmiskenbaar.


Ik had bij Idylle ook aan beide kanten van het water orchideeën gezien en Hans heeft ook op die plek gedetermineerd: aan de oostkant van het water staat een aantal Rietorchissen  en aan de westkant zowel Rietorchissen als hybriden (kruisingen) van de Brede orchis met de Rietorchis. 


Tot slot van dit orchideeën-verhaal vonden Jaap een Joke Vliegenthart op het terrein van Buning ook de eerste orchideeën; namelijk twee Rietorchissen.


Het verschijnen van orchissen is altijd mysterieus. Duidelijk is wel dat de grond schoon moet zijn en er moeten de juiste schimmels aanwezig zijn.  Mooi dat we in Zuidwolde zulke plekken hebben.

 

Joop Verburg

 

 

Rietorchissen in Middelveen

 

 

Bosorchis bij Middelveen (Hans Dekker)

 

 

Kruising Brede orchis x Rietorchis

 

 

Eerste Rietorchissen bij Buning