NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 


Welke planten bloeiden tijdens de feestdagen?
 
Bekijk deze e-mail in je browser

FLORON Nieuwsbrief

8 januari 2020

Veel winterbloeiers, weinig voorjaarsbloeiers tijdens Eindejaars Plantenjacht


FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. Deze Eindejaars Plantenjacht werd voor het zesde jaar georganiseerd. Deelnemers vonden gemiddeld 14,5 plantensoorten per telling, maar sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloeiers lieten het dit jaar afweten. FLORON bedankt alle deelnemers hartelijk voor hun bijdrage!
 

Live eindstand van de Eindejaars Plantenjacht en het rapport >

Luister naar het interview over de resultaten bij Vara's Vroege Vogels >
 

In totaal zijn 571 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. Dit komt neer op >20% van de Nederlandse flora. In de top 3 prijken Madeliefje (1029 keer geteld), Straatgras (872), en Vogelmuur (837). Paarse en Witte dovenetel zijn opvallende stijgers in de top 10. Vooral Paarse dovenetel kiemde meer dan ooit in het voorjaar van 2019 doordat veel concurrenten de extreem droge zomer van 2018 niet overleefden.
 

Top 10 van bloeiende planten

1. Madeliefje
2. Straatgras
3. Vogelmuur
4. Klein kruiskruid
5. Paarse dovenetel  
6. Paardenbloem
7. Herderstasje
8. Duizendblad
9. Witte dovenetel
10. Gewone melkdistel

De top 10 van meest gevonden winterbloeiers bestaat net als eerdere jaren uit soorten die het grootste deel van het jaar of jaarrond bloeien. Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken.


Weinig voorjaarsbloeiers

Uit eerdere tellingen bleek al dat het verschijnen van voorjaarsbloeiers een goede indicatie is voor milde winters. Dit jaar werden er opvallend weinig voorjaarsbloeiers waargenomen. December was voor deze planten een slechte maand. Winterbloeiende bomen en struiken, zoals Zwarte els en Hazelaar, werden een stuk minder gevonden. Van de bolgewassen werd alleen Gewoon sneeuwklokje regelmatig gemeld. 


Veel lange soortenlijsten

Sommige plantenkenners maakten er tijdens de Eindejaars Plantenjacht een sport van om zoveel mogelijk plantensoorten bloeiend te vinden. De eerste plaats is voor Toon Verrijdt (Overloon) met 83 soorten.

De langste lijsten komen vooral uit westen van het land, waar het net een paar graden warmer was dan de rest van het land. Het recept voor het maken van een lange soortenlijst is zoeken in steden, langs wegbermen, in stadsparken, bosranden, op parkeerplaatsen, rommelige plekken en bouwterreinen.

Kou of geen kou, dit jaar hebben we geleerd dat veel planten zelfs in tijden van langdurige kou en nachtvorst kunnen doorbloeien.


Op plantenjacht in de tuin

Dit jaar deed Tuintelling.nl voor de vijfde keer mee en kon men wilde of verwilderde bloeiers tellen in eigen tuin. In tuinen bestaat de oogst van de plantenjacht natuurlijk uit (verwilderde) tuinplanten zoals Winterjasmijn. Maar ook in tuinen staat Madeliefje op nummer 1.


Word donateur van FLORON en ontvang ons tijdschrift PLANTEN
Vaker waarnemingen doen? Ontdek onze vrijwilligersprojecten in de NDFF Verspreidingsatlas

© 2020 FLORON,  We sturen FLORON Nieuws naar vrijwilligers en geïnteresseerden die zich via de website of het FLORON-bureau hebben aangemeld