NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 Voorjaar 2021

Wanneer je deze nieuwsbrief niet kunt lezen, klik dan hier.
 


 


Mei 2021 nr. 82 
Aan de leden van Natuurvereniging Zuidwolde


In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

Grote Vos in de Vlindertuin.

De 33e dagvlindersoort in de Vlindertuin is een feit. Het werd eindelijk wat warmer en op 16 april was hij er dan eindelijk, de Grote Vos is een trekvlinder en wordt steeds vaker in Nederland waargenomen, vooral in de lente. En nu dus ook in de Vlindertuin. Misschien ook aangetrokken door de aanwezigheid van een Dagpauwoog, Citroenvlinder,Gehakkelde Aurelia, Bont Zandoogje en een Oranjetipje. Heb je ook leuke waarnemingen? We vinden het leuk dat te horen via de mail.

Nieuwe lus Vlinderommetje.

Vanaf de eerste dag is het Vlinderommetje een populaire wandelroute geweest en de afgelopen tijd is het mede door het bekende virus nog vaker belopen. Het is dan ook heel leuk dat deze week een nieuwe lus aan de zuidkant van Zuidwolde is gereedgekomen. Vanaf het landschapspark Middelveen kunnen wandelaars kiezen of zij via de Middelveenseweg en de Ekkelenbergweg een extra lus lopen, de route wordt dan 10km, of op de oude route blijven. Bij Middelveen is een bord met uitleg over de route geplaatst. Voor meer informatie zie onze website .

Nieuwe bijensoorten bij de vlindertuin.

Naar aanleiding van de nationale bijentelling zijn we eens goed wezen kijken in en om de Vlindertuin, het werd wat warmer dus de bijen ook wat actiever. Nieuwe soorten waren de Zwartbronzen zandbij en de Zwartrosse zandbij en ook nog een prachtige wespbij, namelijk de Geelschouderwespbij. Dit soort maakt zelf geen nesten maar probeert een ei te leggen in het nest van de Vroege zandbij, niet voor niets noemen we die groep Koekoeksbijen. Voor meer informatie en foto's zie onze website.

De bloedrode Roofmier!

In het Steemberger Oosterveld zagen we deze Bloedrode Roofmier die bezig was om een dode Grijze Zandbij naar zijn nest te slepen. Deze roofmieren bouwen geen grote koepelnesten maar ze bouwen nesten tegen stobben og graven die uit in de grond. Bij deze mieren is iets bijzonders aan de hand, ze overvallen soms andere mierenkolonies en nemen dan alle poppen mee naar hun eigen nest. De werkstermieren die daar uitkomen gebruiken ze dan als "slaven". In de natuur is niets te dol... Voor meer leuke weetjes zie onze website

Mandarijneenden ontdekken Zuidwolde.

De nieuwe lus is nog maar net opengesteld of er komen al bijzondere waarnemingen binnen. Gerrie de Lange zag bij de diepe poel bij de Middelveense Kaamp (achter Klooster en Dekker) een man en vrouw Mandarijneenden. Ze leken erg honkvast en van plan om daar gaan broeden. Dat zou wel heel leuk zijn! Zie je ook wat leuks mail het ons alsjeblieft.

Copyright © 2021 Vereniging voor Natuurbescherming Zuidwolde e.o., 2013 All rights reserved.
 
Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarmaast hebben we de website (www.natuurverenigingzuidwolde.nl), onze Facebookpagina en het verenigingsblad Natuurgenoten.


 
Email Marketing Powered by Mailchimp