NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Wanneer je deze nieuwsbrief niet kunt lezen, klik dan hier.
 


 


Januari 2019, nr. 58

Aan de leden van Natuurvereniging Zuidwolde


In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:
Johan Tinholt over de Gierzwaluw
Meer dan 25 jaar houdt Johan Tinholt zich al met de Gierzwaluw bezig. Hij wist 13 december met een boeiende lezing dan ook veel te vertellen over deze snelle zomervogel die eigenlijk helemaal geen zwaluw is. Zijn leven speelt zich, zodra hij het nest verlaat, bijna helemaal in de lucht af, bijzonder...Lees het ook in dit verslag van een van de bezoekers.

27 dec.: gezellige nestkastenochtend
Het was weer een erg leuke ochtend bij het bouwen van de nestkasten, maken van vetbollen en pindasnoeren. Zo'n 40 kinderen kwamen met ouders en grootouders naar De Boerhoorn. Ook prachtig om te zien hoe ze ontdekten wat Kerkuilen voor muizen eten door een uilenbal te onderzoeken. Kijk nog even mee naar wat leuke foto's van deze knutselmorgen.

Bloeiende planten in december

Op 27 december ging een groepje geïnteresseerden, waaronder diverse kinderen, mee met de Eindejaarsplantenjacht die we elk jaar houden. We vonden totaal zo'n 40 soorten winterbloeiers bij de Vlindertuin en bij het natuurgebied Idylle op bedrijventerrein Zuiderkerkes II. RTV Drenthe was ook van de partij en maakte er een leuk item van dat die avond al werd uitgezonden. Lees hier ook het verslag van Marius.
 

Kleine wintervlinder: check de eiken
Deze nachtvlinder – een spanner – die in november uit zijn pop kruipt, is in de winter actief. Het mannetje gaat op zoek naar een vrouwtje dat op de stam van eikenbomen zit te wachten. Ze kan niet vliegen en verspreidt daarom een onweerstaanbaar lekkere geur. Nadat het mannetje haar gevonden en bevrucht heeft, legt ze haar eitjes op de winterknoppen van de eik. Check het maar eens. Of bekijk het op de waarnemingenpagina van onze website.
 

31 januari: lezing over adders
Hoe het met de adders in Drenthe en specifiek op het Hijkerveld gaat, horen we 31 januari van Dick van Dorp. Hij inventariseert al sinds 1995 de reptielen- en ambifieënpopulatie in dat gebied. Hij laat graag zien hoe het met de adder gaat. De lezing begint om 20.00 uur en is in ontmoetingscentrum De Boerhoorn. De toegang is gratis.


Op 6 januari eerst wandelen
Aanstaande zondag ben je welkom bij onze winterwandeling, dit keer in een natuurgebied in ontwikkeling bij Drogteropslagen. Gezamenlijk vertrek om 13.00 uur van het Tonckenshuys. Rechtstreeks naar het dorpshuis rijden, aan de Drogteropslagen 42, kan ook. We vertrekken daar om 13.15 uur. Na afloop, rond 15.30 uur, staat er een heerlijk warm drankje klaar. Graag tot dan! 
Copyright © 2019 Vereniging voor Natuurbescherming Zuidwolde e.o., 2013 All rights reserved.
 
Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarmaast hebben we de website (www.natuurverenigingzuidwolde.nl), onze Facebookpagina en het verenigingsblad Natuurgenoten.


 
Email Marketing Powered by Mailchimp