NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Oeverzwaluwen

O
nderstaande berichten kregen wij over Oeverzwaluwen in Zuidwolde:

van Philip de Brabander:
Vanochtend (18 juni) hebben Reijer en ik een telling gedaan van het aantal in gebruik zijnde nestgangen in de Oeverzwaluwwand Takkenhoogte. Het resultaat was 34 in gebruik zijnde nestgangen; 24 in de bovenste rij, 5 in de middelste rij, 5 in montagegaten en 0 in de onderste rij. Het merendeel van de gebruikte nestgangen zit in het linker deel van de wand, nl. 21 vs. 10 (het middelste segment H niet meegeteld). Best een mooi resultaat; beduidend beter dan in 2018 (toen 16 stuks totaal).

foto's van Philip de Brabander

 

Oeverzwaluwen bij de wand bij de Takkenhoogte

 

 

Vliegend voor wand

 Binnenkort volgt de 2e telling (meer een schatting) van het aantal vogels bij de natuurlijke wand bij de Veeningerplas. Doordat er gaten van 2018 en van 2019 zijn, is het aantal nu in gebruik zijnde nestgangen erg lastig vast te stellen. De gaten kunnen immers niet worden gemarkeerd, zoals bij de wand op de Takkenhoogte het geval is.

2 weken later een bericht van Harald de Graaff (HDL)


Gisteren 2 juli reed ik over de kades rondom de Veeningerplas, toen viel mij op dat de gaten erg groot waren in de oeverzwaluwwand. zie foto's. Mijn vermoeden werd bevestigd, de nesten zijn uitgegraven en leeggehaald waarschijnlijk door vos, marter of das? Er vloog nog wel een aantal oeverzwaluwen. Zonde, maar dit hoort ook bij de natuur.

Met vriendelijke groet,
Stichting Het Drentse Landschap
Harald de Graaff

foto's van Harald de Graaff

 

Opengegraven nestgangen bij Nijstad

 

 

Veeningerplas