NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Natuurgidsenopleiding Zuidwest Drenthe

 

Onze Natuurvereniging Zuidwolde doet voor het eerst mee met de organisatie van een gidsenopleiding. Het gaat om samenwerking met IVN Hoogeveen en IVN Westerveld en samen organiseren we de cursus voor het eerst in onze regio. Het biedt aan ieder die geïnteresseerd is in natuur en milieu de gelegenheid om in eigen omgeving deze cursus te volgen. We hopen dat ook Zuidwolde een aantal mensen geïnspireerd worden door deze mogelijkheid en gemotiveerd om deze opleiding te volgen.

We bevelen het van harte bij u aan!


Joop Verburg

 


De IVN-afdelingen Westerveld en Hoogeveen en de Natuurvereniging Zuidwolde organiseren op woensdagavond 28 september in Ruinen een informatieavond over de nieuwe Natuurgidsenopleiding. De opleiding, die ongeveer anderhalf jaar duurt, start in januari 2017 en is bedoeld voor iedereen die zich actief in wil zetten voor de natuur: als gids of als organisator van educatieve activiteiten.

De cursus is een kaderopleiding van het IVN. Als cursist doe je in ongeveer vijftig lessen kennis en vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en begeleiden. De aandacht gaat uit naar hart, hoofd en handen: genieten van de natuur, meer te weten komen over planten en dieren en praktisch bezig zijn. Tijdens cursusavonden en excursies krijgen cursisten een brede basiskennis van natuur en milieu in – vooral – Zuidwest Drenthe. De cursisten leren hoe ze zelf informatie kunnen verzamelen en kennis kunnen overbrengen. Ze verdiepen zich in het werk van de organiserende natuurverenigingen.

Het is voor het eerst dat de drie natuurverenigingen samen deze opleidingen organiseren. De drie verenigingen zijn actief in Zuidwest Drenthe: bijvoorbeeld in de nationale parken het Drents Friese Wold en het Dwingelderveld en in het Reestdal. De locatie waar de theorieavonden van de opleiding plaatsvinden, bevindt zich in een van de Nationale parken: het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse in Ruinen. Naast de theorieavonden, die steeds op woensdag worden gehouden, maken ook praktijkochtenden en excursies op zaterdagochtenden deel uit van de cursus.

Na afronding van de cursus, medio 2018, ontvangen deelnemers het erkende diploma IVN-natuurgids. De cursus staat open voor alle belangstellenden. Deelnamekosten zijn 350 euro (inclusief lesmateriaal). Vooropleiding is niet vereist, wel hart voor de natuur en zin om met mensen en kinderen om te gaan. Voor wie meer wil weten: op woensdagavond 28 september is er een informatieavond in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse in Ruinen, aanvang 19.30 uur.

Meer informatie:
Internet: natuurgidsenopleiding.blogspot.nl
E-mail: natuurgidsencursus@gmail.com

 

Deze natuurgidsen opleiding is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.Prins Bernhard Cultuur Fonds