NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Nachtvlinderonderzoek

De afgelopen tijd is het nachtvlinderonderzoek in beperkte kring doorgegaan. Drukte door bezoekers uit te nodigen hebben we in verband met de CORONA-regels vermeden, maar met steeds een paar mensen samen is het nachtvlinderonderzoek wel uitgevoerd en met succes! Met name de afgelopen week met temp. boven de 30 graden was het  het mooiste dat je op zulke dagen kunt doen: bij een heerlijke temperatuur in je bloesje 's nachts bezig zijn met een lamp en een laken op  mooie stille plekjes. Heerlijk! Maar bovendien was het zeer succesvol en vlogen de nachtvlinders  en andere insecten in grote aantallen op het licht af. We hebben zelden de lakens zo vol gehad met vliegjes , mugjes, wespen, bijen, wantsen, sprinkhanen en gelukkig ook heel veel vinders etc. als deze nachten. Aantallen van meer dan 150 soorten nachtvlinders op 1 nacht (macro's en micro's ) waren geen uitzondering. Wat vervelend is we dat de Eikenprocessierupsvlinders in deze tijd in grote aantallen op het laken kwamen. Aantal van 100 exemplaren op 1 laken was geen uitzondering.  Door het uitzonderlijk warme weer leken de nachtvlinders ook meer rond te trekken dan normaal. Zuidelijke soorten als de Lichte daguil werden op allerlei plekken in Drenthe gesignaleerd. Voorbeelden van zeldzame of bijzondere MACRO-soorten die de afgelopen tijd door leden van onze vlinderwerkgroep zijn gezien:

  • 11-8-20 in Vlindertuin: Populierengroenuil (Joop Verburg en Edwin de Weerd)
  • 10-8-20 Walstropijlstaart in Dwingelderveld  (Edwin de Weerd) Ook zo'n recente bijzondere verschijning.
  • 9-8-20 Lichte daguil in De Wijk (Joop Verburg)
  • 9-8-20 Egale bosrankspanner ( de derde waarneming ooit in Drenthe) Joop Verburg
  • 6-8-20 Klein kokerbeertje in Ruinen (Theo Bakker)
  • 2-8-20 Splinterstreep in Meppel (Joop  Verburg)
  • 2-8-20  Donkergroene korstmosuil in Meppel (Joop Verburg)

Theo Bakker laat intussen zien dat je ook andere stadia van bijzondere nachtvlinders in het veld kunt vinden. Hij maakte foto's van de Rups en de Vlinder (het imago) van de Heidedaguil. Ook maakte hij foto's van de Rups en de cocon van de Heidewitvlakvlinder.

Ik noem expres Macro-soorten in verband met ons provinciaal onderzoek, maar ook bij de Micro's zijn talloze bijzondere en zeldzame waarnemingen gedaan, met name door Theo Pakker en Edwin de Weerd. Overigens komt in deze tijd ook de CORONAMOT vrijwel iedere keer op het laken. Wellicht om ons er aan te herinneren dat het nog niet voorbij is.


Namens werkgroep nachtvlinders,

Joop Verburg

 

Populierengroenuil

 

 

Kleine groenui

 

 

Lichte daguil

 

 

Egale bosrankspanner NIEUW

 

 

 

 

 

 

Klein kokerbeertje (Foto Theo Bakker)

 

 

Splinterstreep

 

 

Donkergroene korstmosuil

 

 

Gewone coronamot

 

 

Rups Heidedaguil (Foto: Theo Bakker)

 

 

Heidedaguil (Foto: Theo Bakker)

 

 

Rups heidewitvlakvlinder (Foto: Theo Bakker)

 

 

Cocon Heidewitvlakvlinder (Foto: Theo Bakker)

 

 

Walstropijlstaart (Foto:Edwin de Weerd)