NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

2018 tot nu toe een goed jaar voor veel dagvlindersoorten

Het is nu eind juni 2018 en wanneer ik buiten rondkijk zie ik aanmerkelijk meer vlinders dan voorgaande jaren. Dat is dwars tegen de tendens van gestage afname van de laatste jaren in. Het is wel een blij gevoel dat zich van mij meester maakt omdat de natuur en met name de insectenwereld, bij verbeterde omstandigheden snel kan winnen. Het voorjaar was eigenlijk “normaal” met lage aantallen vlinders. Maar nu met steeds perioden met hoge temperaturen zie ik overal meer vlinders en ik krijg ook van alle kanten berichten over bijzondere aantallen.
De Citroenvlinder was in het voorjaar al vrij veel aanwezig en die kun je nu met de nieuwe generatie in flinke aantallen tegenkomen.
Het Groot koolwitje was de laatste jaren vrijwel afwezig, maar nu kun je hem overal zien.
Ook de andere witjes (Klein koolwitje een Klein geaderd witje) komen in flinke aantallen voor.
Zelfs de boerenlandvlinders doen het beter dan voorgaande jaren. Ik zie zelfs weer wat Bruine zandoogjes en Koevinkjes in de Vlindertuin. Ook de Kleine vuurvlinder laat zich daar zien.
De eerste Dagpauwogen en Gehakkelde aurelia’s en de Landkaartjes van de zomergeneratie zijn weer aanwezig. Opvallend (vrijwel afwezig) is de Kleine vos.
Wat echt SPECTACULAIR is, is het enorme aantal EIKENPAGES. Ik zie ze overal en op sommige plekken zoals bij de Wildenberg wel bij vele tientallen.
Minstens zo spectaculair is het aantal meldingen ook in Drenthe van een dagvlindersoort die altijd zeldzaam was, maar die nu zijn blauw oplichtende binnenvleugels overal laat zien: dat is de Grote weerschijnvlinder. Kijk maar eens bij de waarnemingen, dan kun je meegenieten. Kijk er vooral naar uit, want hij kan overal opduiken.

Eindelijk weer eens genieten van flinke aantallen dagvlinders. Ik vind het prachtig!

Joop Verburg