NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Nestkasten maken en andere activiteiten rond vogels voor kinderen in de Boerhoorn


Ruim 100(!) kinderen met bijna 50 begeleiders kwamen op 28 december ‘s ochtends naar De Boerhoorn om mee te doen met de activiteit van Natuurvereniging Zuidwolde. Dankzij het grote ledenaantal en een ondersteunende subsidie van gemeente de Wolden kunnen de kinderen kosteloos deelnemen.

Er was van alles te doen: nestkasten bouwen (zo’n 80 kinderen namen een nestkast mee naar huis, waarvoor Jan Herstel en Albert Dragt veel werk hadden verzet in de voorbereiding), vetbollen maken, pindasnoeren rijgen (de pinda’s kregen we van de fa. Bosscher van de notenbar) en uilenballen pluizen. Op deze manier komen kinderen in contact met de natuur en kunnen ze thuis naar het voedsel zoeken en nestelen van de tuinvogels kijken.

Twaalf vrijwilligers zorgden voor de begeleiding deze morgen, waaronder een aantal jonge mannen Harm-Jan van der Maat, Feike Pieters en Jonne Veldboom. Het werd al met al een heel succesvolle en feestelijke morgen.


Twee van de deelnemers Ronja-Lisa en Duco schrijven er over:


Vanmorgen op maandag 28 december 2015 om half 10 in De Boerhoorn bij de Natuurvereniging Zuidwolde:


BRAAKBALLEN

We begonnen met het uitpluizen van een braakbal van een uil. Samen met mijn vrienden hebben we uit 6 braakballen en wat restjes 52 schedels gevonden en een half potje botjes en een half potje kaken en een bodempje tandjes. Dat was best wel veel.

PINDAKETTING

Ik heb samen met mijn vriendje het voorbeeld gemaakt van de pindaketting voor de vogels binnen 10 minuten en daarna hebben we er nog 1 gemaakt met z’n drieën binnen 5 minuten.


NESTKASTEN

En toen zochten we de juiste planken. We begonnen met schuren en daarna gingen we hem in elkaar timmeren. En daarna gingen we hem schuin door midden zagen en toen hadden we twee nestkasten.


THUIS

Thuis hebben we de hele middag de schedeltjes en de botjes gesorteerd, goed schoon gemaakt en geteld. Het waren schedeltjes van spitsmuizen, woelmuizen en ook nog een veldmuis.


Duco: ook al is het de vierde keer ik vind het nog steeds leuk maar ik vind het leukste de braakballen.

Ronja-Lisa: ik vond het superleuk en ik vond de braakballen ook het leukst.


Ronja-Lisa en Duco

 

 

Jan Herstel geeft instructies (Jan deed samen met Albert Dragt de voorbereiding van de nestkasten)

 

 
 

 

De kast is wel heel mooi versierd. Daar komen vast mooie vogeltjes in.

 

 

Germa Kitslaar (links boven) zorgde voor het pinda-rijgen

 

 

Wilma Huiskes organiseerde het maken van de vetbollen en ze had gelukkig goed hulp

 

 

Enthousiasme en concentratie bij het pluizen van uilenballen. De 20 stoelen rond de grote tafel waren de hele morgen tot 12 uur bezet.

 

 

Rechts Ronja-Lisa, midden Duco en links Florian met een van de moeders intensief aan het pluizen en verzamelen van schedeltjes.

 

 

Foto's Joop Verburg