NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Natuurwerkdag 2016


Op 5 november is een groep vrijwilligers om 9.00 uur aan de gang gegaan om opnieuw het heideterrein bij de rotonde Ommerweg op te schonen. Het weer was heerlijk, een beetje zon, geen wind en droog; echt weer om lekker buiten aan het werk te zijn.


Ieder jaar groeien er wilgen, berken en bramen in een tempo dat je verbaast. Vooral de bramen kunnen uitlopers maken van wel 4 á 5 meter en wanneer je daar niets aan doet groeit bij elk uiteinde weer een nieuwe braamstruik. Dit jaar werd de braam nog overtroffen door de Amerikaanse eik die midden op de heuvel staat. Vele honderden Amerikaanse zaailingen hadden zich al stevig geworteld, zodat er heel wat verwijderd moest worden om de heuvel niet geheel uit zich te laten verdwijnen.


We begonnen met een man of 10, maar dat groeide in een half uur aan tot wel 20 mensen en dan kun je met elkaar toch heel wat doen. Om een uur of 10 kwam een grote groep bewoners van de Zuideresch ons helpen. Het gaat bij hen natuurlijk allemaal niet zo snel, maar ze hielpen enthousiast mee om het afgeknipte materiaal te verzamelen en Berry gaf zijn medebewoners goede instructies. Het werd nog mooier toen eerst door Berry een prachtig vogelnestje werd gevonden en even later Naomi aan kwam zetten met een klein nestje van droge grassprietjes. Het ging om het nestje van een dwergmuis, die zo’n nestje kunstig bouwt tussen wat stengels van de lisdodde. Naomi was er heel blij mee en ze liet het aan iedereen zien en natuurlijk mocht ze het ook mee naar huis nemen.


Intussen was een andere groep vrijwilligers bij een ander deel van het Vlinderommetje aan het werk. Zij verbeterden onder leiding van Harry Bulthuis het pad achter de carpoolplaats.

Om 12.00 uur werd het gereedschap van Landschapsbeheer Drenthe teruggelegd op de wagen van Wolter en konden we (onder de strakke leiding van Germa) aanvallen op de erwtensoep van Maria en de broodjes van Tineke. Het was een verrukkelijke morgen!


Joop Verburg


 

Wolter, Harry, Bea, Arie en Anna bij de welverdiende koffiepauze.

 

 

Jaap Mekel, Rob, Joop en de andere Jaap genieten van deze dag.

 

 

Naomi laat het nest van de Dwergmuis zien.

 

 

Berry is trots op zijn vogelnestje.

 

 

De jeugd van de Zuideresch hard aan het werk

 

 

Het is na afloop van het werk weer een echt heideterrein.