NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Natuurwerkdag in Zuidwolde

 

Op zaterdag 7 november werd in Zuidwolde de Natuurwerkdag - zoals vanouds - gehouden in het gebied van de rotonde bij de Ommerweg. We weten maar al te goed, dat wanneer we aan dat gebied niet ieder jaar wat doen, het stuk in enkele jaren geheel is dichtgegroeid. Dat zou jammer zijn, want vanaf de rotonde is het juist zo’n mooi uitzicht over het heideterreintje aan het Vlinderommetje.


In totaal 25 personen hielpen die dag mee om het gebied vrij te maken van opslag van Wilg, Berk, Den, Lariks en Eik. Vooral de grote Amerikaanse eik in het midden is prachtig, maar levert jaarlijks een overvloed aan eikels, die zich allemaal lijken te ontwikkelen tot boompjes. Ieder jaar moeten we dus de strijd aangaan om het gebied open te houden. Speciale aandacht is besteed aan de bramen. Die groeien met uitlopers van wel 4 tot 5 meter per jaar, dus die kunnen in korte tijd alles overwoekeren. Dat was geen eenvoudig klusje, want ze steken behoorlijk en ook dwars door de handschoenen heen. Met twee paar over elkaar wilde het net lukken.

Een aantal helpers zijn onder leiding van Jaap Vliegenthart op andere plekken langs het Vlinderommetje in de weer geweest om paden weer een  beetje vrij van ingroeiende graspollen te maken.


Tegen twaalven kwam wethouder Jan ten Kate langs om het werk te inspecteren. Hij was al de hele morgen op pad om op verschillende plekken de Open Bedrijvendag te bezoeken, maar hij vond toch nog tijd om even mee te helpen. Om kwart over twaalf was iedereen moe van al het werk en de dampende erwtensoep stond klaar. Germa had ook voor vegetarische soep gezorgd en Tineke voor heerlijke broodjes. Wat opviel was de goede sfeer waarin gewerkt werd; heerlijk ontspannen en veel plezier met elkaar. Iedereen ging naar huis met dank voor al het werk en met een pot honing van Landschapsbeheer Drenthe, die de provinciale organisatie van de Natuurwerkdag regelt.

 

Joop Verburg  

 

 

 

taakverdeling maken met de deelnemers

 

 

taakverdeling maken met de deelnemers

 

 

Gerrit Helmich ging de Amerikaanse eik te lijf

 

 

en Bea van Oenen de bramen

 

 

Wethouder Jan ten Kate vond nog tijd om even te helpen

 

 

Sara Mekel zocht toevlucht in de boom om de soep op te eten

 

 

Bezwete koppen aan de erwtensoep en broodjes

 

 

Zelfs de kleinste helpertjes mochten nog van de heerlijke soep mee-eten