NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Nachtvlinderavond 27 oktober 2017

Er vliegen nog genoeg nachtvlinders, ook in de herfst en winter. En dus zijn we vrijdag 27 oktober vol goede moed afgereisd naar Koekangerveld om op bezoek te gaan bij Ruurd en Deyke van Donkelaar. Zij wonen op een landgoed dat ze zelf voor een deel hebben aangekleed en ingericht. Een prachtig stuk “nieuwe” natuur, wat bosjes, een vennetje en stukken grasland waar gefaseerd gemaaid wordt. Een paradijsje.

Half zeven stonden 2 lakens opgesteld en waren enige tientallen bomen “gesmeerd”, voorzien van een laagje “stroop” waar nachtvlinders gek op zijn. Iedere nachtvlinderaar heeft zijn eigen “geheime” recept, maar het komt ongeveer neer op een geprakte rotte banaan, appelstroop, veel suiker en een beetje alcohol, liefst van een flesje tripel, zodat het spul kan gaan gisten.

Bovendien stond er ook nog een val, maar helaas begaf de motor van het aggregaat het al na een uur. Op de smeer kwamen veel vlinders af en weinig soorten: meer dan 70 bosbesuilen, rond de 50 wachtervlinders, een paar zwartvlekwinteruilen, één bruine- en twee geelbruine herfstuilen.

Op het laken bleef het lang stil. Grote wintervlinders waren de eerste bezoekers, gevolgd door herfstspanners en een kleine wintervlinder. De “mooiste” was wel de zwarte herfstspinner. Voor de micro-liefhebbers was er nog een bonte esdoornsteltmot.

En dan kregen we ook nog koffie met koekjes! Een plek waar we volgend jaar in een van de zomermaanden beslist nog eens terug moeten komen.

Theo Bakker

Coördinator werkgroep nachtvlinders 

Zwartvlekwinteruil

 

 

Zwarte herfstspinner

 

 

Geelbruine herfstuil