NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

26 mei 2017: nachtvlinderexcursie Boswachterij Ruinen


Toch een beetje het Sinterklaas gevoel van vroeger: wat heeft hij deze keer voor mij meegenomen? Nachtvlinderen is altijd spannend. De boswachterij Ruinen, tussen Ruinen en Echten, is een prachtig natuurgebied met veel afwisseling: bossen, stukken heide, veel vennen en een stuk stuifzand, kortom, veel biotopen en dus veel verschillende nachtvlinders.

Vorig jaar hebben we hier ook met verschillende lakens gestaan en hebben we ons aangenaam laten verrassen door de vaak prachtige en zeldzame beestjes. Toen in september, nu in mei en dus veel andere soorten.


Om 22.00 uur stonden drie lakens en wachtten we met rond 20 mensen. Er was een groepje van een natuurvereniging uit Culemborg, waarvan ik de fijne kneepjes van het nachtvlinderen geleerd heb, aanwezig. Het weer was in ieder geval prachtig: windstil en tot middernacht nog 20 graden.

Toen het echt donker werd, pas na 23.30 uur, liep het laken vol. Bij elkaar meer dan 100 soorten en vele, althans voor mij, nieuwe soorten: harlekijnbladroller, papegaaibladroller, grijze dennenlotboorder, een paar micro’s, en macrovlinders als veelvraat, heidewortelboorder en schijn-nonvlinder.

Veel mensen, veel “kenners” en dus veel gebakkelei over namen en soorten. Kortom erg gezellig. Eén van de veelvraten zette een aantal eitjes af op het doek. Deze zijn meegenomen om te kijken of ze uitgebroed kunnen worden.


Het was een prachtige pakjesavond! Kom ook eens kijken, op 23 juli staan we op de Bloemberg, om 22.00 uur gaan de lampen aan.


Theo Bakker

 

Veelvraat legt eitjes op het laken

 

 

Schijn-nonvlinder

 

 

Nachtpauwoog