NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Nachtvlinderen in Echten

Op 2 september was Echten aan de beurt voor een nachtvlinderavond. Om 20.00 uur dreigde de regen en het spetterde om 20.30 nog steeds. Aan de hand van de voorspellingen waagden we het erop en zetten we twee lakens op. Daar hebben we bepaald geen spijt van gehad. Het werd een gedenkwaardige avond.

10 deelnemers zagen hoe allerlei micro’s en macro’s op het doek kwamen en in de loop van de avond kwamen we een kleine 70 soorten tegen. Maar daaronder waren wel heel speciale. De Bonte worteluil is een vlinder die je normaal alleen in het duingebied vindt. Nu kwam een schitterend gekleurd exemplaar bij ons op bezoek. Nog een vlinder die niemand van ons eerder had gezien kwam bij ons: de Late heide-uil, al bijna even mooi. Om een uur of 23.00 uur begon het wat te regenen, maar een paraplu boven beide lampen hielp afdoende en de nachtvlinders lieten zich er nauwelijks door afleiden. Al gauw was de bui weer over en konden we ons storten op verschillende soorten vlekuilen, die eigenlijk niet uit elkaar te houden zijn zonder nader onderzoek.

De werkgroepleden waren verrukt dat ze een aantal nieuwe soorten hadden kunnen fotograferen en de gasten waren stomverbaasd: wat een variëteit, wat een schoonheid en wat een rust. Het was een heerlijke avond in Echten.

Joop Verburg


PS. De volgende avond wordt gehouden op vrijdag 7 oktober 2016, 19.00 uur bij ’t Heuveltje 2, Zuidwolde. Iedereen is welkom!

 

De groep bij het laken

 

 

Een buitje werd opgevangen met een kleurrijke paraplu

 

 

Bonte worteluil

 

 

Late heide-uil