NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Nacht van de Nacht  - 26 oktober 2019

De nacht van de nacht heeft al meer bekendheid in Nederland en ook in de lokale kranten en het DvhN, werd er aandacht aan gegeven. Zo was er ook deze avond een activiteit georganiseerd door Natuurvereniging Zuidwolde, wat terug te vinden was in het activiteitenoverzicht en waren er deelnemers uit heel de provincie. Met ruim 30 deelnemers werden we welkom geheten door Wolter Moorman.  Om half 8 vertrokken we  vanaf de parkeerplaats van Tonckenshuys.

Het onderwerp van deze avond was zintuigen.  Waar maken dieren allemaal gebruik  van om voeding te vinden, of een partner op te zoeken. Dieren gebruiken hun zintuigen nog veel  beter dan de mensen, denk maar aan een hond die een spoor ruiken kan…… wij verplaatsten ons in de dieren en door te voelen, te kijken, te ruiken en te horen een beetje hoe bij ons mensen de zintuigen werken en dan vooral in het donker van de nacht. Als ogen eenmaal gewend zijn aan donker, dan  zien we veel meer dan je in eerste instantie denkt……..

Gezamenlijk liepen we in het stikdonker als één grote groep door het Faliebos, om  bij de natuurvijver de Entekoele verdeeld te worden in 4 groepen.  Deze groepen gingen de afzonderlijk opdrachten doen rondom de vijver.  Om te zien en te voelen en te verbeelden moest men in het donker uit een dubbel gevouwen papier een vorm scheuren. Dit kon een hart, een paddenstoel , een boom of nog moeilijker, een vlinder zijn.  Vervolgens liep men na 12 minuten door naar het volgende punt. Daar stonden 10 potjes klaar met een vulling die men moest ontdekken door er aan te ruiken.  Bij de 3e tafel was een voelopdracht  om vormen te herkennen en tot slot werden er geluiden ten gehore gebracht, waarbij het de bedoeling was te ontdekken welke vogel dit geluid maakte.

Na het uur, dat werkelijk omvloog,  liepen we gezamenlijk terug naar Tonckenshuys.  Daar stond voor iedereen koffie, thee of chocolademelk klaar met een plak cake en  werden we uitgedaagd om in gekleurde tekeningen een 2e figuur, maar nu 3D te ontdekken.  Veraf, dichtbij, staren, scheelkijken…. De meesten lukte het uiteindelijk die figuren te ontdekken. Na  nog een gezellig samen zijn, namen we afscheid van elkaar en keken terug op een geslaagde avond van de Natuurvereniging uit Zuidwolde.

Anita de Boer en Henry van der Sleen
Welkom door Wolter MoormanIn het donker figuren scheuren uit papierPotjes ruikenGastvrij onthaal in het TonckenshuysStaren naar 3D figuren