NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

28 oktober: tocht door het donker

Natuurvereniging Zuidwolde organiseerde op 28 oktober 2017 (de Nacht van de nacht) een nachtelijke tocht door het Faliebergbos. Het was een donkere nacht maar jammer genoeg zie je altijd wel sporen van licht om je heen en echt stil wordt het ook niet. De regen heeft veel mensen thuis gehouden, maar de ruim 30 deelnemers gaven niet om een paar druppels en het was heerlijk in het bos. 2 groepen –Joop Verburg met oudere kinderen en volwassenen en Wolter Moorman met jonge kinderen en hun begeleiders- zijn op pad gegaan de duisternis in.

Wanneer je ogen je niet meer helpen om je te oriënteren, wat kun je dan met je andere zintuigen doen? Je kunt aan de bomen voelen en ruiken welke soorten het zijn. Vooral de Sitkaspar met zijn shampoo-dennengeur is heel herkenbaar. Je kunt luisteren en horen hoe een Reiger schreeuwend overvliegt, of een uil die in de verte roept. Je kunt stinkzwammen ruiken en in het donker vinden. Je kunt voelen op de grond onder welke boom je doorloopt, vooral wanneer het een Tamme kastanje is. Dan roept iedereen direct “Au, Au”. In het licht van een kleine lamp kun je de stuivende sporen van stuifzwammen zien. Op bomen waar wat stroop is gesmeerd komen de nachtvlinders af, je ziet de Bosbesuilen en de Wachtervlinders en de Grote wintervlinders en je kunt vertellen dat er wel 1500 soorten zijn en dat het ook nog voedsel voor de vleermuizen is.

Langzamerhand went iedereen aan het duister. Kinderen die eerst wat bang waren, vragen aan het eind van de tocht of ze volgend jaar weer mee mogen. Wanneer dat allemaal gebeurt en wanneer je hebt kunnen vertellen hoe belangrijk voor allerlei dieren de duisternis en de stilte is, is de avond geslaagd. Na 5 kwartier kom je terug in een gastvrij Tonckenshuys en daar staat de chocolademelk met slagroom klaar. Samen praat je na en je doet mee met het spreekwoordenspel dat Germa Kitslaar heeft voorbereid. Alle deelnemers zijn voldaan naar huis gegaan en ook de organisatoren hebben van de avond genoten.

Joop Verburg