NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Landschapsbeheer Zuidwolde,

Vorig jaar is er een brigade vanuit de Natuurvereniging Zuidwolde gevormd op verzoek van Landschapsbeheer Drenthe om de heidevelden rondom Zuidwolde open te houden van opschot. We zijn toen begonnen op het eerste heideveld als je vanuit Overijssel over de N48 Drenthe binnen rijdt, het heideveld in het Steenberger Oosterveld direct aan de N48. Dit terrein is van Stichting Het Drentsche Landschap. Er stonden toen veel dennen en berken tussen de heidepollen. Ze zijn toen door ons verwijderd en zijn toen verder gegaan naar achteren richting Alteveer.

 

Dit jaar zijn we na het broedseizoen opnieuw begonnen met het opschonen. We zijn gestart daar waar we vorig jaar ook zijn gestart. Er stond wel het nodige maar in een paar morgens hadden we het veld aan de N48 weer schoon. Wat ons wel opviel was dat de heide die daar vorig jaar nog overwoekerd was door de opslag nu veel vitaler was en meer uitgestoeld. Dit gaf ons een goed gevoel, we deden het dus niet voor niets. Ook de gebruikers van het terrein waren zeer geinteresseerd in onze vorderingen en wat we op ons brood hadden en kwamen regelmatig controleren op de voortgang. Zie foto onder.Aangezien het terrein van Stichting Het Drentsche Landschap is, kunnen zijn ons ook verzoeken om andere delen op te pakken zo ook het verzoek om aan de overkant van de N48 langs het zandpad richting N48 langs het ecoduct Suthwalda de zijkanten op te schonen wat nu ook is gebeurd zodat ook daar de heide zich beter kan ontwikkelen. Zie onderstaande foto's voor en na de werkzaamheden.

Ook kwam het verzoek om ten noorden van het grote heideveld langs de N48 een kleiner veld te nemen wat een paar meter verder het bos in ligt. Ter hoogte van de eerste oude parkeerplaats langs de N48. Inderdaad dit veld mocht echt wel opgeschoond worden. Zie foto onder.De dennen stonden meters hoog en dicht op elkaar. Nu we daar een paar morgens bezig zijn geweest ziet het er heel anders uit. Zie foto onder.Bijna alles wat er niet hoorde, ligt plat of is al opgeruimd. Het kleinere spul moet nog weggeknipt worden en opgeruimd. Hier en daar moeten de randen van het bos nog wat terug gedrongen worden en dan is dit veld gereed voor volgend jaar en kan de heide zich ook hier ontwikkelen.

Vervolgens gaan we als brigade, als we hier gereed zijn, verder het veld in richting Alteveer. Eerst de plekken waar we vorig jaar zijn geweest om het bij te houden en vervolgens om nieuwe stukken aan te pakken. Het is een leuk werkje in de natuur voor de natuur en nu we ook nog resultaat zien, geeft het nog meer energie. Iedere woensdagmorgen gaan we gewapend met spanzaag, takkenschaar en schop op pad om ons werk te doen. Een ieder in zijn eigen tempo maar met veel plezier tussentijds een bammetje eten en een kop koffie drinken om te genieten van wat de natuur ons heeft te bieden en dat is heel veel als je er maar oog voor hebt. Als het je wat lijkt om ook mee te doen in deze enthousiaste club, je bent van harte welkom en meld je aan bij onze contactpersoon Bert Snippe zie onder Werkgroepen - Landschapsbeheer onze informatie pagina met zijn gegevens.

RM