NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Eten uit bos en tuin

Donderdagavond 7 april en de zaal liep vol. We kwamen om meer te leren over eetbare bossen. Een intrigerend onderwerp, want wat weten we daar nu echt van. Anastasia Limareva, een jonge milieukundige met als specialisatie eetbare bossen, had zich goed voorbereid en had een heel plezierige manier van presenteren. Zij is opgegroeid in de Oekraïne, in een eetbare omgeving. Het was onderdeel van haar bestaan, iets gewoons dus. Eenmaal in Nederland ging ze dit missen. En begrijpelijk, want het is verbazingwekkend hoe je met een beetje plannen, nadenken en inzicht een omgeving kunt creëren waaruit je het jaar rond van alles kunt eten. Rekening houdend met de verschillende functies, hoogtes en eigenschappen van planten is het mogelijk een smakelijke, aangename omgeving aan te planten.

Anastasia heeft ons veel ideeën gegeven over plantensoorten en liet duidelijk zien dat dit niet alleen werkt in het groot, maar ook in de eigen tuin, voor mij een uitdaging die ik aanga. Ik was al bezig met het verzamelen van diverse eetbare planten, maar zij heeft mij geïnspireerd dit veel breder toe te gaan passen. Mooi én lekker is mijn doel. En bijzonder onderhoudsvriendelijk, want de natuur weet goed hoe het moet.

Erg fijn voor iedereen die daar was, en voor iedereen die de kans niet had erbij te zijn: de door haar geschreven handboeken zijn vrij te downloaden op haar website, erg informatief en inspirerend. Een tip dus: google haar naam en duik er eens in, dan kunt u wellicht ook gaan genieten van onverwachte geschenken uit de natuur.

Carin Paap