NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Winterwandeling van de natuurvereniging Zuidwolde

 

De winterwandeling in omgeving van Fort, georganiseerd door Natuurvereniging Zuidwolde, werd afgelopen zondag mede dankzij het prachtige wandelweer toch nog bezocht door ruim 50 deelnemers. We werden door Joop Verburg, voorzitter van de Natuurvereniging Zuidwolde, van harte welkom geheten. Hij was nog best wel tevreden over de opkomst, ondanks het ontbreken van een vooraankondiging in o.a. de Hoogeveense Courant en de Wolder Courant in de afgelopen week.

We werden opgedeeld in 2 groepen onder begeleiding van resp. Joop Verburg bij de ene groep en Jan Rozema en Herman van Arragon bij de andere groep. De reden van deze groepsindeling was de capaciteit van ‘de trekpont’ die ons over de Zuidwoldiger waterlossing naar de overkant moest brengen. In de praktijk verliep dat gelukkig vlotjes, al moesten we eerst wel even uitvinden hoe de pont naar onze kant te krijgen. Maar alle deelnemers zijn droog overgekomen, zelfs die met wandelwagen en kleine kinderen..

In onze groep werd op meerdere momenten tekst en uitleg gegeven over opmerkelijke natuurproducten of feiten die ertoe bijdragen met andere ogen naar de omgeving te kijken. O.a. zoetwatermossels, bijzondere zwammen (waaronder de zeldzame Oranje oesterzwam) en hoe de structuur van de huidige gronden in de loop van vele eeuwen zijn ontstaan, kwamen diverse keren aan de orde. Heb zelf ook ervaren dat je zo lopend door de voor mij bekende omgeving als ‘Zuudwoldiger’ en ‘Forter’, je opvalt dat ook deze omgeving echt heel mooi is.
In de andere groep hebben Jan en Herman vooral ook verteld over de bewoners en bijzonderheden over de omgeving. Na 2 uur wandelen en luisteren naar de begeleiders kwamen we terug in het Dorpshuis De Snikke van Fort, waar we gastvrij werden ontvangen en waar we onder het genot van een kopje koffie, thee of chocolademelk met onze wandelgenoten terugkeken op een fijn middag.

Joop Verburg benadrukte in z’n afsluiting nog het feit dat Natuurvereniging Zuidwolde dit jaar 50 jaar bestaat en dat er in de loop van dit jaar een aantal festiviteiten zullen plaatsvinden. Daarover zullen we nog genoeg te horen krijgen.
Volgend jaar lopen we weer mee,

Een enthousiaste deelnemer 2023

 

Arend H. Vrielink uut Zuudwolde

 

 

 

 

Soms ging de tocht over obstakels

 

 

Oranje oesterzwam

 

 

Lekker vaartochtje

 

 

Met een volle pont naar de overkant (foto Jan Rozema)

 

 

Prachtig weer voor een winterwandeling.