Vroege vogelexcursie naar de Mepper hooilanden.
Op 29 april 2023 om 6.30 uur stonden 7 personen klaar om per auto te vertrekken naar de Mepper hooilanden bij Gees voor een vroege vogelexcursie o.l.v. IVN gids Jan Mansens. Jan stond ons al op te wachten bij de parkeerplaats aan de Tilweg in Gees, in gezelschap van 2 illegaal gestalde campers, waar wij overigens geen last van hadden. Lopend gingen wij eerst dichtbij het pingo-meertje kijken, waar een aantal grauwe ganzen dobberden, met in aanloop daar naartoe een concert van de zanglijster en een ooievaar die al druk was met een kunstig bouwwerk boven op een dode boom.
Via een rustig wandelpad liepen wij, omringd door tjiftjaf, fitis, zwartkop en winterkoning naar een aangelegde waterberging waarin kuifeenden, meerkoeten en een enkele grote zwaan zwommen.
Vanuit de kijkwand hadden wij een mooi uitzicht op de overkant, waar we 2 raven zagen (of waren het zwarte kraaien, helemaal duidelijk is dit niet geworden) Jan vertelde enthousiast dat hij in het bosje aan de overkant van het meer een bosuil met 3 jongen had gezien en verduld een van ons ontwaarde vaag iets wat op een bosuil leek. Dus met enige spoed vertrokken we naar de overkant en waarlijk daar zat een enorme bosuil, rustig dicht tegen een stam aan, de schutkleur en de eikenstam gingen welhaast naadloos in elkaar over. De uil liet zich door ons uitgebreid bewonderen en fotograferen, totdat deze er genoeg van had en geruisloos, zoals een uil kan, er vandoor vloog.
De jongen hebben we niet gezien. We vervolgden ons pad rondom een gebied met een uitgebreide vegetatie van met name russen, onderweg een plotseling vlak voor ons opvliegende mannetjesfazant waar wij van schrokken, en hij van ons, een mooie reegeit lopende door de bosjes, toen Jan opeens een tapuit zag zitten op een paaltje. Zonder gids was dit kleine vogeltje waarschijnlijk niet door ons gezien. Maar het was een prachtig exemplaar, al lopend wees Jan ons nog op de veldleeuwerik en de graspieper met de lange nagels. De geelgors zong de vijfde van Beethoven en op het naastgelegen akkerland zagen we nog een gele kwikstaart man en vrouw: schitterend. De blauwborst liet zich wel horen ( een gids is toch wel onmisbaar) maar helaas niet zien. Een stukje bos was het eind van onze rondwandeling en bleek dat Jan ook nog van alles wist te vertellen over bomen en planten. De grote salomonszegel stond gebroederlijk naast de kleine variant, het dalkruid hadden we al eerder gezien, en Jan liet ons een harsbolletje open drukken van een jonge naaldboom: de geur was overweldigend en deed ons denken aan een bekende drogist: inderdaad de douglas(spar). De parkeerplaats kwam in zicht en hiermee een einde aan een leerzame en leuke excursie, met als hoogtepunt een hoofdrol voor de bosuil en een bijrol voor de tapuit. Helaas hebben we de zeearend niet kunnen spotten hoewel deze wel vaak door Jan is gezien in dit mooie gebied.
Dick Hein
.jpg)
Bosuil (foto Gerrie de Lange)
 .jpg)
Groep in Gees (Gerrie de Lange)
 Zwartkop man (Gerrie de Lange).jpg)
Zwartkop man (Gerrie de Lange)
|