NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

BATMAN in Zuidwolde

 

Op 15 september kwam de Hoogeveense BATMAN, Jan Mager, naar Zuidwolde om voor onze  Natuurvereniging  Zuidwolde de jeugd iets te laten horen over Vleermuizen. Het horen kon je op 2 manieren beleven. Jan vertelde iets over het leven van De Vleermuis en je kon met een BAT DETECTOR de echogeluiden van de vleermuizen horen.
Na een korte uitleg in de schemering  konden de meer dan 25 kinderen (en een veelvoud aan ouders) met vele detectoren (met dank aan IVN Hoogeveen), aan de gang. Niet gehinderd door enige deterministische kennis werd elke vleermuis rond de Entekoele nagejaagd door enthousiaste schreeuwende kinderen. Vleermuizen luisteren op een veel hogere frequentie dus veel last zullen ze hier niet van gehad hebben. Gelukkig was er meer specialistische kennis aanwezig waardoor er toch een poging werd ondernomen om specifieke soorten te onderscheiden. De Dwergvleermuis werd herkend als de kleinste soort. De Watervleermuis was te herkennen aan de witte vlek op zijn buik. De Laatvlieger….  inderdaad die kwam pas wat later. Een lid van onze vereniging had  een warmtecamera met tablet bij zich waardoor je ze zelfs in het donker kon zien. De kinderen waren zonder uitzondering erg te spreken over de excursie, al was het maar om toch iets later naar bed te hoeven want…. vleermuizen komen pas in de avonduren tot leven. Via de vereniging is het mogelijk om een vleermuis nestkast te krijgen. Er zijn er enkele gratis ter beschikking gesteld door de gemeente De Wolden. Plaatsing in overleg. Ook is het mogelijk om een batdetector te lenen.  Het nieuwste type gaat via de USB C poort op je mobiele telefoon, met een app is het mogelijk om zelf de soorten te onderscheiden in je eigen achtertuin. Je kunt de geluiden opnemen, opslaan en delen. Meer informatie bij mij of via info@natuurverenigingzuidwolde.nl

 

Albert Heere.

Vleermuizenexcursie

Op een vrijdagavond om 8 uur ben ik naar een vleermuizenexcursie geweest. Een meneer ging van alles en nog wat vertellen over vleermuizen. Hij zei waar ze leefden en wat ze aten. Ook vertelde hij dat je huisjes voor ze kan bouwen, zodat ze daar in de winter kunnen slapen. Ook zijn er vleermuizen die vooral jagen boven het water, want daar zijn veel muggen. Ze worden ook wel watervleermuizen genoemd. Toen het donker werd gingen we naar vleermuizen luisteren met een speciaal apparaatje. Een meneer ging ons hiermee helpen. Met dat apparaatje kon je horen hoeveel vleermuizen er waren. Op het apparaat zaten cijfers, zo kon je ook weten welke soort het was.
Ik vond het heel leuk.

Groetjes Maud

 

 

 

 

Jan Mager geeft uitleg over vleermuizen aan de kinderen.