NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Natuurexcursie in het Vechtdal 28 oktober 2023

Met een mooi groepje onder leiding van Edwin de Weerd en Joop Verburg zijn we naar landgoed Junne aan de Vecht in de buurt van Ommen gereden. Het is een schitterend gebied met bos en zandduinen. Edwin is hier als ecologisch medewerker werkzaam geweest om het stuifzand in dit gebied te bevorderen. Dat de werkzaamheden hun nut hebben gehad blijkt uit de prachtige stuifduinen die zijn ontstaan, een dynamisch landschap. 
Hier hebben we in het bos alsook langs het stuifzand mooie soorten paddenstoelen gevonden. In het bos b.v. Roodschubbige gordijnzwam, Gekraagde aardster, Narcisamaniet, Witbruine ridderzwammen, Papegaaizwammetjes en verschillende  russula’s en mycena’s, te veel om op te noemen. Er werd geroken, geproefd en uitgespuugd om ze op naam te brengen. Langs en in het stuifzand hebben we weer andere soorten gevonden zoals Oranje mosbekertje, Okergele vezeltruffel en een Tolzwam. Roel Smit vond op een konijnenkeutel een Kogelwerper. We keken met verbazing naar de schitterende veren van een Wintertaling, die kennelijk door een roofvogel was geplukt en verorberd.
Daarna zijn we naar een ander gebied in de buurt gereden waar Edwin ook werkzaam is geweest. Daar worden dijkjes aangelegd om het water vast te houden wat gunstig is voor de vorming van hoogveen. Ook hier vonden we weer mooie paddenstoelen zoals o.a.  Vuurzwammetje, Hertenzwam, Dennenvlamhoed en heel veel fopzwammen. 
We hebben een prachtige leerzame dag gehad in schitterende gebieden. 


Elize Stellingsma 

 

 

Wandelend door het stuifzand (Elise Stellingsma)

 

 

Dennenkleefsteelmycena

 

 

Roodschubbige gordijnzwam met Rodekoolzwam (L)

 

 

Uitleg van Edwin de Weerd over het gebied

 

 

Vuurzwammetje

 

 

Veren van de Wintertaling