NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

Onze steenuilen,


Vol verwachting zijn we begin mei weer op pad gegaan om in alle 35 kasten  te kijken of we weer succes hadden met  de steenuilen. We hoopten op het zelfde aantal broedsels als vorig jaar (6 stuks)en het liefst een broedsel meer.
Tot onze verbazing waren 10 kasten bezet met legsels van de steenuil. Dat is in jaren niet meer voorgekomen. Tevens zaten er in 11 kasten een spreeuwennest. Op 3 nieuwe locaties hadden de steenuilen nog niet eerder een plekje gevonden. In totaal waren er 43 eieren gelegd. Van deze 43 eieren zijn er later 29 jongen geringd door Harm Bloemhof. Niet alle eieren zijn dus uitgekomen en bij 1 nest waren alle 4 eieren onbevrucht. Goede hoop dat het bij dit nest volgend jaar beter gaat want bij een nest met onbevruchte eieren vorig jaar hadden we dit jaar 5 uitgevlogen jongen. Een klein drama was er op Ten Arlo. Daar zijn de 5 jongen geroofd vlak voor het uitvliegen waarschijnlijk door een steenmarter.


Ook dit jaar waren er weer een heel aantal kinderen bij het ringen aanwezig. Prachtig om de kinderen te zien genieten met de jonge steenuiltjes.


Ik kreeg nog een terugmelding van een steenuil die broedde in Balkbrug en was geringd in 2017 aan de Markeweg 6 in Veeningen. Bij het ringen aan de Kerkweg was ook een oudere vogel met een ringnummer. Deze vogel was in 2014 geringd in de omgeving van Wierden. Deze vogel is dus al 9 jaar oud.


In het najaar gaan we de kasten weer voorzien van een nieuw bedje. Al met al dus een heel succesvol jaar in ons gebied en we hopen dat volgend jaar weer een goed steenuilenjaar wordt.

 

Roelof Nijboer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harm Bloemhof ringt alle jonge vogels