NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Jeugdactiviteit NVZ in de Boerhoorn op 3 januari 2023

 

Na twee corona jaren waarin er geen mogelijkheid was om onze jaarlijkse jeugdactiviteit te organiseren was het nu, anno 2023, eindelijk weer de kans om er iets moois van te maken.
En dat dit gelukt is, is wel gebleken. Ruim 120 kinderen, met hun begeleiders, hebben we mogen ontvangen in de Boerhoorn. Tal van activiteiten lagen te wachten op de inspanningen van onze jeugd. Naast het maken van vetbollen, rijgen van pinda snoeren, kleuren, uitpluizen van uilenballen en de inhoud bekijken onder het microscoop, konden de kinderen natuurlijk ook weer de aloude nestkastjes in elkaar schroeven. Maar….er was ook een nieuwe activiteit bedacht:  het maken van een bijen en insecten hotel.
Het doel was om van vier plankjes een ruitvormig figuur te maken met een dichte achterkant en dan vervolgens de ruimte op te vullen met stukken rondhout waarin gaatjes geboord moesten worden van verschillende diameter. De resterende ruimte kon dan ook nog opgevuld worden met bamboe pijpjes van verschillende diktes om  vervolgens alles af te sluiten met een op maat gemaakt stukje gaaswerk.
Een leuke activiteit met als voordeel dat er nu in Zuidwolde en omgeving veel kleine bijenhotels hangen en dat heeft meer voordelen, heeft Joop ons uitgelegd, dan 1 groot bijen- en insectenhotel.
Echter, we hadden vooraf niet helemaal voorzien hoeveel werk deze laatste activiteit kostte met zoveel belangstelling. Veel voorbereidende werkzaamheden waren al verricht door enkele leden van de NVZ, toch duurde het soms te lang voor dat alle gaten waren geboord en alle bamboe was gezaagd om het geheel te kunnen vullen. Maar toch: aan het eind van de ochtend was alles pasklaar gemaakt en alle voorraad hout en bamboe verbruikt en ging een ieder met het gemaakte huiswaarts. Het enthousiasme onder de deelnemers was groot.
Gezamenlijk hebben we alles weer opgeruimd en nog even geëvalueerd hoe we deze laatste activiteit nog meer kunnen stroom lijnen. Het was een enerverende ochtend die uiteindelijk erg geslaagd was met dank aan de vele vrijwilligers (ook ouders) die hun bijdrage hieraan hebben geleverd.
Een mooie activiteit die volgend jaar zeker weer op de agenda zal staan.

 

Dick Hein

 

Albert helpt bij het schroefwerk

 

 

Pinda's rijgen onder leiding van Suzanna

 

 

Mieke Holtmaat houdt de kinderen bezig met tekenen en kleuren

 

 

Enorme drukte in het leslokaal

 

 

Jan Mager was de hele morgen druk met de uilenballen

 

 

Ouders hielpen ook overal mee

 

 

De hele familie Schaafsma aan het werk

 

 

Peter van Dijk ziet toe bij de eerste zaaglessen

 

 

Jong en oud hielp mee met opruimen

 

 

Wilma was de hele morgen druk met de vetbollen

 

 

De laatste hand aan enkele insectenhotels

 

 

Joop laat zien hoe klein een muizenkaakje is