NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Zwerfafval? De gemeente helpt!


Binnen het bestuur krijgen we regelmatig meldingen van (opgeruimd) zwerfafval op het Vlinderommetje. Veel inwoners van De Wolden ruimen andermans afval op, als ze dit onverhoopt tegen komen.

Wat misschien niet iedereen weet is de mogelijkheid om dit gecoördineerd te doen!


In Drenthe kun je jezelf aanmelden bij ploggenindrenthe@gmail.com als PLOGGER!.

Ploggen is een van de vele Zweedse uitvindingen (net als de gehaktballetjes bij mijn voormalige Zweedse werkgever) die vrij succesvol zijn geëxporteerd. De samenvoeging van de woorden JOGGEN (joggen) en PLOCKA (plukken) betekent het opruimen van zwerfafval tijdens het wandelen, hardlopen, mountainbiken etc etc.


Via het mailadres krijg je van de gemeente De Wolden een grijpstok, handschoenen, vuilniszakken en een fraai veiligheidshesje met een kreet  tegen zwerfafval thuisbezorgd! Je kan zelfs een eigen straat invullen zodat er een overzicht is wie wat waar doet. Bij veel afval kan je de gemeente inseinen om op een bepaalde dag (donderdag) even langs te komen om het op te halen. Natuurlijk is het niet verplicht om dit tijdens zware lichamelijke activiteiten uit te voeren want het veelvuldig op en af stappen tijdens het fietsen gaat op den duur licht tegenvallen denk ik.

In het begin haalde ik een vuilniszak (een maxi blauwe!) per km aan zooi op. Nu heb ik aan een halve grijze voor 5 km genoeg. Je ziet trouwens direct de gevolgen van statiegeld op kleine flesjes want het meeste afval bestaat nu uit blik (goedkope merken bier en energiedrankjes die helaas zelf geen vleugels hebben).


Ik krijg regelmatig leuke reacties van omstanders die het verminderen van afval zelf ook merken. Nee, je krijgt het gezellige gezin van op de grond gooiende  McDonald verpakkingen niet aan de afvalbak, ook de dronken droppies die na een dorpsfeest blikken bier in de dennen  droppen  worden er ook niet anders van... maar je haalt de rommel wel uit de natuur. En…. waar afval ligt komt afval bij zoals een oude Drentse spreuk oreert. Ik heb zelfs illegaal gestort asbest ontdekt wat daarna keurig verwijderd  is door de gemeente.


Binnen Hoogeveen/Zuidwolde zijn er vele tientallen mensen aangemeld op ploggenindrenthe@gmail.com. Natuurlijk kan je zelf ook gewoon afval meenemen als je rommel tegenkomt maar het lijkt mij  goed om van deze ondersteuning iets weten.


Groet en succes,

Albert Heere

Bestuurslid Natuurvereniging Zuidwolde