NVZ © 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Paddenstoelen in het Faliebergbos,

3 oktober 2020. De jaarlijkse paddenstoelenexcursie. De paddenstoelen zijn de helden van de herfst!!!! Hoewel we paddenstoelen op de groenteafdeling kunnen vinden is het geen groente maar een schimmel. Meestal leeft deze schimmel onder de grond of onder de schors. Het netwerk van schimmeldraden krijgt boven de grond uitlopers waar een vrucht aan groeit, de Paddenstoel! Deze paddenstoelen zijn enorme bodemopruimers, 90% van de afbraak van organische stoffen in het bos gebeurt door schimmels en zet dit om in voeding voor planten en andere bodem organismen. De schimmels hebben wel voorkeur voor een bepaalde boom of plek en werken ook samen met de boom door mineralen en zouten te transporteren naar de boomwortels in ruil voor koolstof en energie.
Het was zo fijn dat de excursie door kon gaan in deze tijd! Om 9.30 hadden zich 20 personen verzameld bij het Tonckeshuys. na een welkom door Joop Verburg gingen we in 2 groepen uit elkaar. De ene groep ging onder leiding van Joop Verburg het Faliebos in. De andere groep onder leiding van Bernhard de Vries vertrok naar de oude begraafplaats. Bernhard is mycoloog en vooral specialist in korstvormige paddenstoelen  Als onervaren paddenstoelenkenner had ik die week al eens stiekem lopen speuren tijdens een dagelijkse wandeling en zag niet veel meer dan een inktzwam en de bekende rode vliegenzwam.  Het zou mij benieuwen wat we zouden vinden. Groot was mijn verbazing dan ook dat er in de wandeling bijna 65 soorten gezien werden. Van prachtig kleverig oranje koraalzwammetje tot fopzwam, van anijstrechterzwam tot boleten. Paddenstoelen zijn er in vele kleuren en vormen. Ook vonden we duivelseieren en sneden er een open om te zien hoe zich het vruchtlichaam van de stinkzwam zich ontwikkelt. Met loepjes werden de  paddenstoelen beter bekeken en zagen we de verschillen tussen een buisjes- buik- of plaatjeszwam. De sporen van de zwammen worden verspreid door wind regen en dieren. Er werd gekeken, gevoeld, kleuren vergeleken, geroken aan de paddenstoel en beleefden we geuren van vislucht tot anijsgeur, verkleuringen bij druk waargenomen en we hebben melk of  bloed gezien bij beschadiging van de zwam. Er werd zelfs soms geproefd van de paddenstoel op advies van de kenners. Paddenstoelen vind je voornamelijk in de herfst doordat de grond nog warm is, en er in het najaar regen valt en met dit vocht de paddenstoel zich vol zuigt. Joop ving ook nog een kikker en vol bewondering zagen we dat deze "gouden" ogen had. Onze enthousiaste organisator had koffie en sap verstopt, zodat we halverwege de excursie ons daaraan tegoed konden doen en op gepaste afstand met elkaar in gesprek konden gaan. Het weer werkte enorm mee en er terugziende op deze excursie was het een ochtend met een gouden (kikkeroog) randje, een aanrader dus....


Met vriendelijke groeten,

Anita de Boer


Een tweede groep is naar de begraafplaats gegaan en die groep heeft onder leiding van Bernhard de Vries daar paddenstoelen gezocht. T.z.t. volgt daarvan nog een lijst van met vondsten.

JV

 

Kayla met aardappelbovist

 

 

Eikenbloedzwam

 

 

 

Dennenkorstzwam

 

 

Grote stinkzwam

 

 

Anita met Duivelsei

 

 

Anita de Boer en haar zus genieten van de excursie

 

 

Samen dwalen en zoeken in het Faliebergbos

 

 

De zus van Anita krijgt uitleg (foto Anita de Boer)

 

 

Zoeken naar paddenstoelen en naar elkaar (foto Anita de Boer)

 

 

Kayla ziet dat kikkers gouden ogen hebben (foto Anita de Boer)

 

 

Corona-proof uitleg over de excursie (foto Joke Laroi)

 

 

Russula's (foto Joke Laroi)

 

 

Hertenwam (Joke Laroi)