NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

Sleedoornpage-eitjes vergeefs gezocht

Op zaterdag 11 januari 2020 verzamelden zich 12 personen, inclusief ondersteuning van Menno en Sicco van de Vlinderstichting, bij de Vlindertuin om Sleedoornpage-eitjes te zoeken. Na dagen van regen was het nu gelukkig heerlijk weer met een mager zonnetje. Het beloofde dus een succesvolle dag te worden! In de ochtenduren is het traject van de Slagendijk onderzocht. Hier staan tientallen sleedoorns. Het zijn echter vooral oude struiken. Ondanks intensief speuren troffen we hier dit jaar helaas geen eitjes aan. Wel een groepje wantsen-eitjes en enkele eitjes van de blauwrandspanner. Hieruit blijkt dat het belangrijk is om oude sleedoorn struiken fors te snoeien zodat er weer jong hout ontstaat. De vlinder zoekt namelijk aan de hand van de geur de jonge sleedoorn op, want zij verwacht daar de beste blaadjes voor haar rupsen. Wat wisten ze miljoenen jaren geleden al veel hè….

Tussen de middag werden we als “troost” weer gastvrij ontvangen door Wilma Huiskes die ons trakteerde op bonensoep en pannenkoeken. Heerlijk!! Dank!!

Hierdoor gesterkt is vervolgens nog gekeken bij Idylle en in het wijkje rond OBS “Het groene hart”. Ondanks deze veelbelovende namen leverde dit gebied opnieuw geen eitjes op. Na twee dagen zoeken (+ 21 december), blijft de teller dus op 17 staan. Toch nog een aardig resultaat. Natuurlijk is dit een steekproef en zullen er vast nog meer eitjes verstopt zijn in Zuidwolde. Het was al met al een heerlijke dag met een gezellige sfeer en we blijven altijd hoopvol op een goed vlinderseizoen.

Emmo de Groot.

 

12 man sterk op zoek naar Eitjes

 

 

Wel uitgekomen eitjes van een soort wants

 

 

Zoeken langs de Slagendijk

 

 

De Hazelaarkatjes gaan al bloeien en ook de vrouwelijke bloempjes