Nieuwjaarswandeling Alteveer-Kerkenveld.
5 januari 2020, de eerste zondag in het nieuwe jaar, het vaste moment van de Nieuwjaars wandeling georganiseerd door de natuurvereniging Zuidwolde. In de krant had voor deze wandeling de bestemming al gestaan, maar de site van de vereniging liet ons daarin nog ongewis. Bij de vaste ontmoetingsplaats, het Tonckenshuis, verzamelden zich 12 personen, waaronder Joop Verburg, de voorzitter van de vereniging. Het contrast, qua hoeveelheid deelnemers, kon haast niet groter dan het voorgaande jaar, toen een bezoek werd gebracht aan Drogteropslagen. Van Joop hoorden we dat we een wandeling gingen maken in Alteveer-Kerkenveld vanuit het dorpshuis De Alke aldaar.
Carpoolend vertrokken wij naar De Alke en werden verrast door een geweldige grote groep mensen die daar al stonden te wachten. Ruim honderd personen waren toch wel op dit jaarlijks gebeuren afgekomen (welgeteld 115 deelnemers). Joop heette iedereen welkom, bracht de beste wensen over, en liet ons, onder leiding van de 2 gidsen Jan en Wessel , in twee groepen aan de wandeling beginnen. Via de Schapendijk gingen we richting de Albert van Daatselaarstraat, onderwijl werd er door de gids een en ander verteld over de omgeving en met name het ontstaan van dit gebied.
Zo kwamen we ook te weten dat Jan Haar en Albert van Daatselaar, waar 2 straten naar zijn vernoemd, in de oorlog onderduikers op hun boerderij hebben gehad. Na verraad, zijn beide mannen afgevoerd naar het concentratie kamp en daar overleden. Via de nieuwbouw van Kerkenveld, de Pingosingel, kwamen we op de reeds eerder genoemde Jan Haarstraat, nog nadenkend over de uiteenzetting van Joop over het ontstaan van de Pingoruïnes in Drenthe. Er ontstond wat discussie tussen de gids en enkele inwoners van Alteveer-Kerkenveld in welke huizen nu precies het postkantoor, het politiebureau en de groentewinkel vroeger waren gehuisvest. Voor ons was wel duidelijk dat er van enige middenstand in Kerkenveld inmiddels geen sprake meer was, zelfs de kerk in Kerkenveld was omgetoverd tot een woonlocatie. Via het belevingsbos, met uitleg van Joop en de voorzitter van het plaatselijk belang Roel Bruins over het ontstaan van dit stukje natuur, gingen we langs het bijenhotel en achter de sportvelden van Kerkenveld via een alternatieve maiscrossveld route terug naar de Alke, waar we koffie en thee konden krijgen. Velen stortten zich vervolgens ook nog op de heerlijke snert en het broodje hamburger. Alteveer en Kerkenveld, vroeger rivaliserende dorpen, hebben de handen in elkaar geslagen en met elkaar veel voor elkaar gekregen. Het eerste voorbeeld is daarvan dorpshuis De Alke, ontstaan na een opgelegde fusie van beide plaatselijk belang verenigingen, tegenwoordig een multifunctioneel centrum waar veel gebruik van wordt gemaakt. Ook het belevingsbos is er gekomen met en door de inspanning van vele bewoners van beide dorpen.
Het was een lekkere wandeling, je leert er wat van en het laat maar weer eens zien wat mensen met elkaar kunnen bereiken.
Jannie en Dick Hein
Met vanuit Natuurvereniging grote dank aan de organisator van de route, Roel Bruins, de gidsen Jan en Wessel en de catering van de Alke.
 |
 |
Onder leiding van Jan gaat de eerste groep op pad.
|
Vol vuur en humor wordt verteld over de geschiedenis van de dorpen.
|
 |
 |
Op de Schapendijk lag de wol nog op het pad.
|
De tweede groep onder leiding van gids Wessel
|
 |
 |
Uitleg van Roel Bruins over het succes van het Belevingsbos.
|
Bij de Alke stond de koffie, de thee en de erwtensoep klaar.
|
|