NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Avond over Kirgizië

Op donderdagavond 12 december gaf Ruurd van Donkelaar voor een publiek van bijna 40 personen een presentatie over Kirgizië.

Van Donkelaar is ecologisch hovenier in Koekangerveld  en heeft van daar uit een reis gemaakt door Kirgizië om de vele planten en bloemen die daar voorkomen, te bekijken en vast te leggen. De reis in juni was georganiseerd door de Nederlander Brian en zijn Kirgizische vriendin Merin. Zijn medereisgenoten waren kwekers uit verschillende landen van Europa.

Kirgizië is sinds 1991 een onafhankelijke republiek, die daarvoor was aangesloten bij de Sovjet Unie. Het ligt in het westen van Azië boven Afghanistan. Het land is omringd door bergen, ligt op een hoogte van minimaal 1000 meter en heeft een landklimaat wat inhoudt dat het 's winters bar koud is (-40 graden) en 's zomers erg warm en droog is. Er valt heel weinig regen en het meeste vocht komt van de vele sneeuw die er `s winters valt. De grond is op veel plaatsen rotsachtig met wat kalkarme löss  grond. De grootte van het land is 5 x Nederland en heeft zo`n 6 miljoen inwoners. Islam is de meest voorkomende godsdienst. De hoofdstad is Bishkek waar de reis begon. Voedsel wordt in allerlei eigen soorten verkocht op de markt. In het land leven de vele nomaden die wonen in een Yurt ( grote ronde tent bedekt met vilt) die leven van wat landbouw en wat vee. Het land kent niet veel toerisme en is gelegen aan de oude zijderoute die loopt van China naar Europa.

De reis ging naar 3 verschillende gebieden met hun eigen vegetatie. Het land kent meer soorten planten dan in heel Europa samen. Het heeft een enorme biodiversiteit. Op de steppen groeien weer heel andere planten dan in de woestijn, op de berghellingen,  in de beekdalen  en bij het grote Ysyk-Kol meer. Van Donkelaar liet veel prachtige dia`s zien van heel veel verschillende soorten planten. Veel planten waren ook familie van soorten die ook bij ons voorkomen maar dan net iets anders van kleur of vorm. Op deze planten kwamen daardoor ook vele soorten insecten en vlinders voor.

Voor de aanwezigen een prachtige avond die wat van andere cultuur wilden zien en vooral van bloemen houden. Hij kon prachtig vertellen over de cultuur en natuur van dit land. Al met al een heel geslaagde avond.

Annie en Roelof Nijboer

 

 

Yurt-kamp in Kirgizie (Ruurd van Donkelaar).

 

 

Boeren op weg naar hun veeweiden (RvD)

 

 

Ligularia macrophylla (RvD)

 

 

Eremurus tianschanicus, Naald van Cleopatra (RvD)

 

 

Cynomorium coccineum ssp.songaricum (bloem van een parasietplant) (RvD)

 

 

Anabasis tianschanica (zoutplant verwant aan zeekraal) (RvD)