NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Foto-/filmavond 14 november 2019

 

Verslag Foto- filmavond d.d. 14 november 2019

We hebben deze avond met zijn allen (ongeveer 35 deelnemers) volop genoten van een
negental beeldpresentaties, variërend van een tocht van een halfjaar van noord naar zuid over het Andesgebergte in Zuid-Amerika tot het bestuderen van nachtelijke activiteiten van allerlei dieren in het afgelopen zomerhalfjaar op het wildviaduct Stiggeltie dicht bij huis.
Het lukt mij niet om op al deze presentaties in te gaan, daarvoor is mijn geheugen in de loop der jaren te veel aan slijtage onderhevig geweest, en beperkt mij daarom hier tot het weergegeven van een aantal flitsen van ver en dichtbij.
We  waren getuige van prachtige vergezichten van kale bergen en diepe dalen met daarin diepblauwe meren in en op de Andes. Zagen voor het eerst een woestijn in Colombia en een kilometers lange kabelbaan dwars over/door de stad La Paz in Bolivia. Maakten kennis met mooie opname van het noorderlicht, vastgelegd door een globetrotter uit Zuidwolde of omgeving die een lang gekoesterde wens om op het uiterste puntje van Noorwegen het Noorderlicht in levende lijve te zien werkelijkheid liet worden. Ook hielden we ons hart vast toen we enkele natuurgenoten uit Ruinerwold, de veertig inmiddels (ruimschoots?) gepasseerd, in de Hoge Tatra in Slowakije beenbrekende toeren zagen uithalen, hangend aan kettingen en lopend over wiebelende houten looppaden die aan rotsen bungelen. Gefeliciteerd heren met jullie moed, uithoudingsvermogen en overlevingskunst, en de mooie foto ‘s die jullie voor ons  hadden meegenomen. En dan die twee koeien, Schotse Hooglanders, op Takkenhoogte die zich de gewoonte hadden aangeleerd  hun tongen ver uit de bek heen en weer te draaien; een lachwekkend gezicht. Beide dieren gaven met pretoogjes een demonstratie van hun kunstjes. Als zij na afloop van de voorstelling met de pet waren rondgegaan hadden we er vast en zeker minstens een grijpstuiver ingegooid.
We zijn deze avond in Schotland geweest, op Isle of Skye (“Nooit van gehoord maar wel mooi”), naar de Poesta en het Bukkgebergte in Hongarije, daar kennisgemaakt met de Scharrelaar (mooie vogel), Grauwe klauwier en de Bruine kiekendief . Ook zijn we dichtbij gebleven: in de Olde Kene bij Hoogeveen, in de Kijkhut bij Diependal, in het Holtveen op het Dwingelerveld en in de buurt van Dedemsvaart. Kregen daar mooie en zeldzame bloemen, vlinders en vogels te zien.
En, last but not least,  we zijn met zijn allen midden in de nacht vanaf het beeldscherm op het Stiggeltie geweest, het wildviaduct dat ons allemaal zo na aan het hart ligt. Het is inmiddels het domein van reeën, dassen, konijnen, vossen, etc. De dieren lopen er zo blijmoedig en ontspannen rond dat je haast zou gaan denken dat het Stiggeltie er altijd al geweest is. Er zijn dit jaar in de nachten al 700 passages van dieren op de camera waargenomen en het jaar is nog niet om. Wellicht staat de teller op 31 december 2019 op meer dan 1000. Ik verwachtte ongeveer 10 jaar geleden niet dat Stiggelte zo in de behoefte van allerlei dieren zou voorzien. Ook verbaast het mij dat het wildviaduct Suthwalda wat betreft wildpassages bij ‘t Stiggeltie achterblijft. Over Suthwalda  kun je immers naar Klein Zwitseland, (bijna) een oerbos. Al moet  ik wel bekennen dat als ik een das, een vos of een ander in het wild levend dier zou zijn ook zou kiezen voor  zwerftochten met Stiggeltie als oversteekplaats. Lekker rondneuzen, vroeten, en graven in de bossen op het Landgoed Linde. Daarna snoepen van suikerbieten, aardappelen en koren op de akkers ernaast en voor de afwisseling drinken en zwemmen in het Zwarte Gat. Om tot slot over Stiggeltie weer naar huis te gaan, lekker gaan slapen in mijn hol ergens in de bossen bij Sjoert. Wat kan het dierenleven toch heerlijk zijn.                  

Henk van Goor

NB. Avonden als deze kan ik iedereen aanbevelen.

 

 

 

Blauwvoet Jan-van-Gent  en reisverslag over reis in Zuid Amerika (Roelinda Alkema en Reinier Havinga)

 

 

Reisverslag over Finland en het noorderlicht en films van de camera's op ecoduct Stiggeltie (Philip de Brabander)

 

 

 

Fotoverslag van reis naar Portugal en vogels (zoals deze Papegaaiduiker) verderweg en dichtbij (Carl Maurits)

 

 

Foto's van de Natuur rond Zuidwolde met levensechte beelden van o.a. deze Vos (Frits Kruizinga)

 

 

De weidsheid van Schotland in beeld gebracht door Martin Stolp

 

 

Natuur in natuurlijke beweging, met veel geduld in beeld gebracht door Maud Maas Geesteranus

 

 

Reis met vrienden door  de Oostenrijkse en Slowaakse bergen door Dick van der Vegt

 

 

Prachtige vlinder- en vogelportretten (zoals deze Scharrelaar) uit Hongarije (Esther Metselaar)

 

 

Bart Pijper toonde sfeervolle en indrukwekkende filmbeelden over onze eigen omgeving