NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Fruitpersdag en Duurzaamheidsmarkt,

Fruitpersdag Zuidwolde en Duurzaamheidsmarkt op 6 oktober is de natuurvereniging met een  stand aanwezig geweest bij de fruitpersdag, gecombineerd met een duurzaamheidsmarkt. We hebben de laatste jaren een beetje afstand genomen van markten en braderieën, want de belangstelling voor de natuurvereniging is bij die gelegenheden marginaal.

Deze keer was het heel anders. We stonden binnen in de grote schuur van Geert Lindenhols, waar kramen met allerlei aspecten van duurzaamheid een plek hadden gevonden.  Reestdal-energie, Biologische groenten en fruit, tweedehands kleding, lokale kaas, veel koolzaadolie en nieuwe producten daarvan tot smeerolie toe, en heel veel appels waren op de markt te vinden en te kopen.
De Natuurvereniging had niets te koop, maar er was toch veel belangstelling. Dat was er o.a. door de doorlopende presentatie van alle activiteiten van de vereniging die op scherm werd vertoond met de nieuwe beamer (gesubsidieerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds) maar ook door de uitstalling van allerlei natuuronderwerpen zoals schedels, paddenstoelen, uilenballen en veel brochures en zoekkaarten. Van 10.00 uur 's morgens tot 16.00 uur waren Hannie Prins, Roel Smid, Germa Kitslaar en Joop Verburg in de weer om iedereen te woord te staan en uitleg te geven over natuur en over de vereniging. Soms leidde dat met boeren tot behoorlijk intensieve gesprekken, omdat zij juist in deze tijd in de weer zijn met hun toekomst en zich willen verweren tegen vermeende miskenning. Juist vanuit de natuurvereniging kunnen we natuurlijk wijzen op de vele veranderingen, bedreigingen en verarmingen die we in de natuur waarnemen. Die kennis vormt toch een basis voor zinvolle gesprekken over mogelijke oplossingen. Zelf hoor je ook nieuwe dingen omdat je het oneerlijk vindt dat de boer € 0,30 per liter melk krijgt en wij in de winkel €  1,00. Het blijkt dan nog  veel erger te zijn, want in feite haalt de industrie heel veel bestanddelen uit de melk om daar andere producten van te maken, zodat volle melk al behoorlijk is afgeroomd, maar halfvolle melk eigenlijk alleen "wit water" is, zoals de boeren mij vertelden. In feite krijgt de tussenhandel dus wel € 3,00 voor een liter melk. Met eieren is het nog erger: voor een bio-ei krijt een boer nog steeds maar € 0,04 per ei! Aan de andere kant moeten boeren zich wel realiseren dat er iets moet veranderen; dat gebruik van allerlei gewasbeschermingsmiddelen (gifstoffen) op het land en verspreiding (injectie) van enorme hoeveelheden ammoniak (giftige stikstof) in deze tijd niet meer kan. We zullen als land samen naar snelle oplossingen moeten zoeken, waarbij ook de consument een belangrijke rol heeft. Bij de boodschappen nadenken en kiezen waar mogelijk voor lokale , duurzame en seizoensgebonden producten. De vier vertegenwoordigers van de  natuurvereniging hebben het een heel plezierige dag gevonden en we willen als Natuurvereniging ook volgend jaar weer graag meedoen.

Joop Verburg

 

Fruitpersdag van appels .......

 

 

,,,,,,,tot appelsap

 

 

Wethouder Gerrie Hempen opent de fruitpersdag

 

 

Roel Smid laat zien hoe eieren van Ringslangen er uit zien

 

 

Zo loopt een edelhert rond

 

 

Hannie laat zien wat er in uilenballen te vinden is

 

 

Joop vertelt over de geheimen van paddenstoelen